• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۳۸۴۶۰۳
تاریخ انتشار: ۰۳ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۰
آذربایجان شرقی » علمی و فرهنگی

بازار تبریز ، جاذبه ای برای گردشگران نوروزی

بازار تبریز یکی از مهم‌ ترین بناهای سرپوشیده ایران و آسیاست که تحسین هر صاحب ذوقی را بر می انگیزد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما این بازار با مساحتی حدود یک کیلومتر مربع، بزرگ‌ترین بازار سرپوشیدهٔ جهان است.
بازار تبریز در سال 1354 در فهرست آثار ملی ایران , در مردادماه سال 1389 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌ است.
هستهٔ مرکزی شهر تبریز در داخل یک چهارضلعی قرار گرفته و بازار تبریز در مرکز این چهارضلعی واقع شده‌است.
این بازار از سمت شرق به عالی‌قاپو (مجموعهٔ کاخ‌های ولی‌عهدنشین) و از سمت غرب به مسجد جامع محدود شده و از سمت شمال، بخش‌هایی از شمال رودخانهٔ مهران‌رود را شامل می‌ شود و این دو بخش به وسیلهٔ پل‌ های چوبی که در امتداد راسته‌بازار قرار دارند، به هم متصل می‌ شوند.
این بازار از بازارچه‌ها، تیمچه‌ها، سراها و کاروان سراهای متعددی تشکیل است .
تاریخ بنای این مجموعه مشخص نیست ولی بسیاری از جهانگردانی که از سدهٔ چهارم هجری تا دورهٔ قاجار از این بازار بازدید کرده‌ اند، دربارهٔ آن اطلاعاتی ارائه داده‌اند.
پیشتر به‌ دلیل قرارگرفتن شهر تبریز بر سر چهارراه جادهٔ ابریشم و گذر روزانهٔ هزاران کاروان از کشورهای مختلف آسیایی، آفریقایی و اروپایی از آن، این شهر و بازار آن از رونق بسیار خوبی برخوردار بوده‌ است.
این بازار حدود 3 سدهٔ پیش و پس از وقوع زمین‌ لرزهٔ تاریخی تبریز در سال 1193 قمری به همت نجفقلی خان دنبلی حاکم وقت تبریز بازسازی شده‌ است.
بسیاری از گردشگران و جهانگردان نظیر ابن بطوطه، مارکو پولو، جاکسن، اولیای چلبی، یاقوت حموی، گاسپار دروویل، الکسیس سوکتیکف، ژان شاردن، اوژن فلاندن، جان کارت‌رایت، جملی کاردی، کلاویخو، رابرت گرنت واتسن، حمدالله مستوفی و مقدسی از رونق و شکوه بازار تبریز تمجید کرده‌اند.
این بازار با داشتن حدود 5500 باب حجره، مغازه و فروشگاه، 40 گونه شغل، 35 باب سرا، 25 باب تیمچه، 20 مسجد، 20 راسته و راسته‌بازار، 11 باب دالان و 9 باب مدرسهٔ دینی، به‌عنوان اصلی‌ترین مرکز داد و ستد مردم تبریز شناخته می‌شود.
نخستین نقشه از بازار تبریز در سال 1327 ، در بخشی از نقشهٔ دارالسلطنهٔ تبریز و به دست اسدالله خان مراغه‌ای ترسیم شده‌است.
نقشهٔ این بازار در بخش شمال شرقی نقشهٔ مذکور رسم شده و اکثر جای‌های مهم آن نظیر تیمچه‌ها و کاروانسراها در این نقشه نام‌گذاری شده‌اند.
سبک معماری، آرایش مغازه ها، کثرت تیمچه ها، تنوع مشاغل و وجود مدارس و حوزه های علمیه و مساجد بسیاری در کنار سراها و کاروان سراهای بازرگانی، این محل را به نمونه ای عالی از یک محیط تجاری و مسکونی تبدیل کرده است.
راسته های ادویه فروشان، صنایع دستی، کفش و کیف، پارچه، طلا، فرش، سوغاتی های خوراکی تبریز و همه و همه هر کدام در نوع خود حال و هوایی دیگر دارد. خرید از این بازار کار روزانه بسیاری از شهروندان است که مایحتاج خود را از این مرکز تجاری تهیه می کنند.
همچنین بسیاری از سوغاتی مخصوص شهر تبریز که شاید در هیچ بازار دیگری یافت نشود به سهولت و با قیمت پایین در این محل به فروش می رسد.
علاوه بر فعالیت های تجاری و اهمیت بازرگانی این مجموعه بی نظیر تاریخی که همچنان کارکرد خود را حفظ کرده است، بازار تبریز به عنوان یکی از مهمترین انگیزه های ورود هر گردشگر داخلی و خارجی به تبریز محسوب می شود.
اگر تنها یک‌بار در این بازار به دور از دغدغه های زندگی امروزی قدم بزنیم ، دلبری این بنای خوش ساخت تاریخی را خواهیم دید و آنجاست که حس قدم زدن در کوچه پس کوچه‌های تاریخ به ما دست خواهد داد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نوسازی پژوهش علوم زمین؛ ضرورت بهره‌گیری عملیاتی از داده‌ها
ناوگروه‌های ۱۰۳ و ۱۰۴ نداجا در مسیر آفریقای جنوبی هستند
شناسایی بیش از ۳۵۰۰ ملک مازاد دولتی برای مولد سازی
کنترل بازار شاهین شهر ومیمه در شب یلدا
حمایت بهزیستی سلماس از فرزندان خانه صبا
نگاهی به برنامه های رادیو صبا
پویش یلدای مهربانی برای خانواده‌های نیازمند در خوزستان
وضعیت آب و هوای کشور ۱۴۰۴/۰۹/۳۰
تجهیز نبودن خیابان ۳۰ متری فوتبال به چراغ راهنمایی
تاخیر ۲ ساعته در فعالیت مدارس و ادارات
اجرای طرح مدیریت محله‌محور در ۳۵۰ محله شهری و روستایی نقده
پیگیری روند نظارت بر فعالیت دستگاه های اجرایی استان سمنان
دستگیری عامل کلاهبردار چهار هزار میلیارد ریالی
مشارکت مردم در پویش یلدای مهربانی
ضرورت اصلاح رویه‌ها برای اجرای صحیح قانون ثبت رسمی اموال غیرمنقول
ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی در فصل سرد سال تغییر کرد
حفظ خاک، رطوبت و حیات طبیعی در سایه آبخیزداری
نظارت بازرسان بر قیمت کالا‌های شب یلدا در گیلان
بوکان مهیای برگزاری انتخابات هفتمین دوره شورا‌های اسلامی شهر
دبیر: اجازه رفتن امیر رضا به جمهوری آذربایجان را نخواهم داد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی
عقیل کشاورز جاسوس موساد اعدام شد
چطور فلش مموری اطلاعات را ذخیره می‌کند؟ | آشنایی با ساختار داخلی USB Flash
نیرو‌های مسلح به سرعت در حال ترمیم کاستی‌ها هستند
دور سوم مرحله پنجم کالابرگ الکترونیکی واریز شد
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو
جزئیات تغییر ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی از اول دی
حقوق آذرماه بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تأمین اجتماعی در حال پرداخت است
توقف خروج کامیون ها از دوغارون تایباد
ادامه بارندگی در کشور؛ بارش همچنان در نوار شرقی
حرکت صنعت هسته‌ای ایران در تراز کشور‌های پیشرفته جهان
افزایش شمار جانباختگان در سیلاب جنوب کشور به ۷ نفر
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۲۹ آذر
تعویق دیدار نفت و گاز گچساران و پیکان در جام حذفی فوتبال
از یک الزام مقرراتی تا موتور محرک توسعه پایدار در ساختمان
پیاده روی بزرگ خانوادگی فردا در گرگان  (۴ نظر)
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی  (۲ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو  (۱ نظر)
کاهش سهم گاز صنایع، زیر سایه مصرف بخش‌های غیرتولیدی  (۱ نظر)
اغازبکار ادارات استان کرمان فردا ۲۹ آذرماه با دو ساعت تاخیر  (۱ نظر)
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس در برخی مناطق استان قم فردا شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)
فعالیت حضور مدارس فردا شنبه در گلستان  (۱ نظر)
برف و باران، پاییز فارس را بدرقه کرد  (۱ نظر)
بارش برف و لغزندگی همه محور‌های خراسان شمالی  (۱ نظر)
ایران ریاکاری آمریکا در «دلسوزی برای مردم ایران» را محکوم کرد  (۱ نظر)
وضعیت مدارس برای روز شنبه  (۱ نظر)
آمریکا در حمایت از رژیم صهیونی ۲ قاضی لاهه را تحریم کرد  (۱ نظر)
انتقاد امام جمعه موقت آبادان از تاخیر یا کیفیت نامناسب در انجام وظایف مسئولان  (۱ نظر)