گزارش مکتوب :
ضرورت همکاری طب سنتی و مدرن برای مقابله با کرونا
این روزها با شیوع ویروس کرونا لازم است اطبای سنتی و اطبای مدرن کشورمان با همکاری و روابط نزدیکتر از ظرفیت های خود برای مقابله با ویروس کوید 19 بیشتر بهره ببرند .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان، کشور چین در این زمینه توانسته نتایج قابل قبولی بدست آورد.این روزها جهان و کشور ما با میهمان ناخوانده ای به نام ویروس کرونا درگیر است. این ویروس از آنجایی که ناشناخته است هیچگونه درمانی ندارد و برای آن تاکنون هیچگونه واکسنی به ثبت سازمان بهداشت جهانی نرسیده است.
تلاش های زیادی در سرتاسر جهان برای یافتن درمان و واکسنی در حال انجام است.همه کشورها بویژه کشورهایی که با این پدیده درگیرند شبانه روز همه ظرفیت های خود را به کار گرفته اند تا با این ویروس الکترونی مقابله کنند.
مقابله با ویروس کرونا با طب مدرن!
چند ماهی است که ویروس کرونا در جهان در حال جولان دادن است. این ویروس که از استان ووهان کشور چین پدیدار شد هم اکنون همه کشورهای جهان را کم و زیاد درگیر خود کرده است. این ویروس تاکنون بیش از یک میلیون نفر را در جهان مبتلا کرده و بیش از 54 هزار نفر را کشته است.
تلاش ها برای از بین بردن این ویروس همچنان ادامه دارد.کشورهای مختلف از همه ظرفیت خود برای مقابله با این ویروس استفاده می کنند.در این میان برخی از کشورها در کنار طب مدرن از طب سنتی خود نیز بهره می گیرند.چین از جمله کشورهایی است که دارای تجربه بالایی در زمینه طب سنتی است که آوازه اش در سراسر دنیا پیچیده است. یکی از علت هایی که چین با بیش از یک و نیم میلیارد نفر جمعیت توانست تا حدود زیادی از شیب شیوع این ویروس بکاهد و در بسیاری از مناطق آنرا تحت کنترل درآورد، بهره گیری از ظرفیت های طب سنتی در کنار طب مدرن است.
جایگاه طب سنتی در ایران
طب سنتی در ایران نیز از جایگاه بالایی همچون چین و هند برخوردار است. در قدیم الایام بزرگانی همچون بوعلی سینا ، رازی و ابوریحان بیرونی و دیگران پایه های محکمی در زمینه طب بنا نهاده اند. همین الکلی که امروزه برای ضدعفونی جزو ضروریات در دنیای مدرن و پزشکی مدرن مورد استفاده قرار می گیرد از جمله یکی از اختراعات زکریای رازی دانشمند بزرگ ایرانی است.
کتابهای بوعلی سینا نیز پس از ترجمه در دویست ، سیصد سال گذشته همواره در دانشگاههای بزرگ دنیا به عنوان مرجع مورد استفاده قرار گرفته و می گیرد.
قابلیت های طب سنتی در پیشگیری و درمان بیماریها
هر کدام از ما در طول زندگی پیش آمده که هم به طب مدرن و هم به طب سنتی مراجعه کرده باشیم و تا حدودی برداشتی از عملکرد انها در ذهن خود داریم . در عمل گاهی طب مدرن موجب کاهش آلام دردهای ما شده اند و گاهی هم طب سنتی توانسته با هزینه کم و بدون پیچ و خم و بروکراسی های موجود دردی را بهبود ببخشند.
برای خود نویسنده در دوران نوجوانی و جوانی بارها و بارها اتفاق افتاده که هنگام کمر درد و از جا در رفتن انگشت شصت دست و پاها و کوفتگی عضلات و برخی مسائل دیگر با مراجعه به طبیبان سنتی مشکلم حل شده است. البته زیاد هم پیش امده که کاری از دست طب سنتی برنیامده و با مراجعه به پزشکان مدرن روند درمان و بهبودی را طی کرده ام.
آقای محمدی یکی از بیمارانی که مدت هاست مشکل آلزایمر دارد و با رعشه های مکرر دست مواجه است با مراجعه مکرر و آزمایشات و دارو و درمان های فراوان در طب مدرن ولی هیچگونه بهبودی در او ایجاد نشد .او هم اکنون با چند بار مراجعه به پزشک سنتی و استفاده از برخی داروهای گیاهی و دستورات غذایی کمی از مشکل رعشه دست ها و حافظه اش حل شده و برای خانواده اش تا حدودی رضایت بخش است. در مورد دیگری برای ریزش شدید موی سر یک دختر 9 ساله هنگام مراجعه با پزشکی مدرن ، تجویز شد که چندین آزمایش انجام شود و در یک پروسه درمان برخی داروها مصرف شود و مورد بررسی مکرر قرار گیرد تا نتیجه چه شود. پدر این دختر می گوید:" پس از چند بار مراجعه به پزشک مدرن ، به یک پزشک سنتی مراجعه کردیم که این پزشک بعد از یکبار ویزیت با دادن تعداد کمی داروهای گیاهی و دادن برخی پزهیزات غذایی توانست از ریزش شدید موی دخترم جلوگیری کند".اینها واقعیاتی است که اتفاق افتاده و هر روزه در حال اتفاق افتادن است.
حساب طب سنتی از "حقه بازان" جداست
البته در این میان شیادی و حقه بازی برخی ها را باید از عملکرد عموم پزشکان سنتی کنار گذاشت ، کسانی که از هر فرصتی برای خالی کردن جیب مردم استفاده می کنند و اصلا تخصص و تجربه کافی و آشنایی با طب سنتی و ایرانی ندارند و فقط از این آب گل آلود ماهی خود را می گیرند که البته در این میان باید با نظارت دقیق جلوی فعالیت انها گرفته شود تا موجب بدنامی کسانی که می توانند با هزینه کم و تجربه زیاد خود باری را از دوش مردم بردارند، نشوند.متاسفانه در مورد ویروس کرونا هم برخی از مدعیان طب سنتی بدون هماهنگی با کادر درمان وزارت بهداشت خودسرانه به برخی بیمارستانها رفتند و بدون هیچگونه وسایل و تجهیزات مناسب اقدام به تجویز دارویی کردند که همین صدای وزیر بهداشت را هم درآورد . او در یادداشتی نوشت :" نمیتوان تنها با استفاده از طب سنتی چنین بیماری پیچیده و پرتلاطمی را بدون بهرهگیری از شیوهها و تجارب صاحبنظران پزشکی نوین جهان علاج کرد و اگر قرار باشد دانشمندان طب سنتی و مکمل در کنار متخصصان پزشکی مدرن با همافزایی عالمانه به جنبههای تحقیقاتی و درمانی بیماری بپردازند، این عرصه جایگاه شیادان بیسواد و عوامفریبی نیست که با پوشش طب اسلامی و ایرانی سالها بر جان و مال مردم بیرحمانه تاختهاند و نابخردانه با پایمالی عرصه خرد و دانش پزشکی کشور و حتی به آتش کشیدن مستندات مرجع علمی و بینالمللی علوم پزشکی و رفتارهای هنجارشکنانه موجبات وهن دین و علما را فراهم کردهاند".
تقابل طب سنتی و مدرن در ایران
متاسفانه با وجود اینکه ظرفیت های زیادی در طب مدرن و طب سنتی وجود دارد و از این ظرفیت ها برای رسیدن به نتیجه مطلوب می توان استفاده کرد اما متاسفانه در جامعه ما تقابل عجیبی بین این دو قشر وجود دارد به طوری که هیچکدام طرف دیگر را نه تنها قبول ندارد بلکه در ضدیت با آن گام برمی دارد و هر یک دیگری را به فرصت طلبی و خالی کردن جیب مردم متهم می کند.
یک بار که برای یک عارضه تنفسی به یک فوق تخصص آلرژی مراجعه کردم ، پس از انجام معاینه و هنگام نوشتن نسخه از او خواستم که در صورت داشتن مشابه از داروهای گیاهی استفاده کنم که پزشک شروع کرد به بد و بیراه گفتن به پزشکان سنتی و اقدامات آنها را برای خالی کردن جیب مردم و نوعی فریب دادن عنوان کرد. از طرف دیگر متاسفانه دید نامناسبی هم بین اطبای سنتی نسبت به پزشکان مدرن وجود دارد. برخی پزشکان سنتی ، پزشکان مدرن را به بی علمی و کم تجربگی و حتی تجویز های پر هزینه و کشنده متهم می کنند.در یک مورد شنیدم که یکی از اطبای سنتی می گفت :"خیلی از پزشکان مدرن بیماران سرطانی را به کشتن می دهند و با داروهای شیمیایی بدن آنها را آنقدر ضعیف می کنند که در نهایت هم چیزی جز مرگ در انتظار بیماران نیست". در این زمینه کار تا حدی بالا کشیده است که برخی از مدعیان طب سنتی یکی از کتابهای معروف طب مدرن را به آتش می کشد و معتقد است که محتویات این کتاب چیزی جز مطالب بیهوده و مزخرف چیزی نیست و فایده ای در آنها وجود ندارد.متاسفانه در شرایطی که پزشکان دو حوزه باید با همکاری و همفکری هم به جنگ دشمن مشترکی به نام ویروس کرونا بروند ، اما به نظر می رسد نه بین آنها همکاری معنا دارد و نه چیزی به اسم دشمن مشترک برای انها مهم است چرا که بجز خود به چیز دیگری نمی اندیشند.
طب سنتی و طب مدرن چین ،"باهم" در مقابل کرونابه نظر می رسد که از ظرفیت های پزشکی رایج و پزشکی سنتی می توان به صورت همزمان برای درمان بیماریها و بویژه ویروس کرونا استفاده کرد. تجربه کشور چین نشان می دهد که آنها بجای تقابل این دو طب ، از متخصصان هر دو حوزه برای مقابله با دشمن مشترکی به نام ویروس کرونا کمک گرفته اند.
مسئول بخش کرونای بزرگترین بیمارستان طب چینی پکن در ویدیو کنفرانس مشترک پزشکان ایرانی و چینی در چند توصیه ساده تغذیه ای، مصرف مرکبات و پوست آنها را که به صورت دمکرده و جوشانده قابل استفاده است در کمک به پیشگیری موثر می داند و می گوید : "بر اساس طب چینی مصرف سیر تاثیر چندانی در مقابله با این بیماری نداشته اما شیرین بیان، پونه کوهی، دارچین، زنجبیل و جینسنگ ، همچنین کاهش مصرف غذاهای گوشتی و دریایی، مصرف بیشتر مایعات و سوپها، استفاده بیشتر از سبزیجات پخته شده در وعدههای غذایی و بهطور کلی افزایش تعداد وعدههای غذایی و کاهش حجم آنها میتواند موثر باشد.«لی گوان شی» مسئول بخش کرونای بیمارستان «گوآن من» پکن هم با بیان اینکه در معالجه ۹۰ درصد بیماران کرونا در چین از درمان ترکیبی طب رایج و طب سنتی استفاده شده است می گوید :" از داروهای گیاهی برای تقویت سیستم ایمنی، کاهش سرفه، کاهش التهاب و ادم ریه بیماران بهره گرفته شده و در برخی موارد، از دانش طب سوزنی هم استفاده میشود". در این زمینه دکتر «محمدرضا شمس اردکانی»، مشاور وزیر و مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در نامهای به وزیر بهداشت، خواستار استفاده از ظرفیتهای طب ایرانی در حوزه پیشگیری و درمان کرونا شد. البته دکتر نمکی، وزیر بهداشت درمان و موزش پزشکی هم در پاسخ به این نامه با نظر مساعد دستور پیگیری و انجام اقدام لازم را در این زمینه به دبیر ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا و دیگر معاونتها و ادارات مرتبط ارجاع داده و بر توانمندیها و قابلیتهای طب ایرانی تاکید کرده است.
اگرچه همکاری این دو طب در همین حد هم قدم کوچکی است اما این همکاریها از مرحله نامه نگاری باید فراتر رود و در عمل این همکاری ها نه فقط در مواجهه با ویروس کرونا بلکه در همه عرصه ها تحقق عینی یابد.
"فاطمه اقبالیان" ، "متخصص طب سنتی" نیز در خصوص پیشگیری از کرونا می گوید: با رعایت اصول شش گانه طب سنتی یعنی ، وضعیت روحی، تغذیه، تنظیم خواب، دفع مواد زاید بدن، فعالیت فیزیکی و هوای بدن در بهترین حالت خود قرار می گیرد و در مقابل امراض مقاوم تر می شود او می افزاید: "اضطراب و استرس سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند ، بنابراین در شرایط فعلی که شاهد شیوع کرونا در کشور هستیم، هر چیزی که موجب خوشحالی شخص می شود، باید مورد توجه قرار گیرد. دوری از فضاهای پر اضطراب، گوش دادن به موسیقی، مطالعه کتاب، مصاحبت با افرادی که دوستشان دارید-البته با رعایت اصول بهداشتی- و مواردی از این قبیل می توانند به حفظ روحیه و آرامش روان افراد کمک کند".
کلام آخر
نتیجه بخش بودن خیلی از برنامه ها در سطح کلان ابتدا از سطح خرد یعنی خود ما شروع می شود. اینکه یاد بگیریم که همه چیز نزد ما نیست و ما در کنار دیگران معنا می یابیم.اینکه همه ما موظفیم برای رشد و اعتلای جامعه خود گام برداریم. اینکه باید برای رسیدن به اهداف ، منیت ها را زیر پا بگذاریم و به خاطر مردم و سرزمینمان از خودمان بگذریم. اینکه باید با هم کار کنیم و از همدیگر یاد بگیریم . اینکه یاد بگیریم و در عمل به آن پایبند باشیم که با هم ، همه چیز هستیم و جدا جدا هیچ چیزی نیستیم و به راحتی قابل شکستیم. اینکه علم و دانش آنقدر وسیع است که نزد یک نفر و یا یک گروه خاصی نیست و می تواند بین همه توزیع شده باشد. پس با یاد گرفتن اینها ، خواهیم فهمید که در کنار هم می توانیم از علوم همدیگر یاد بگیریم و نقاط قوت خود را تقویت و نقاط ضعف خود را از بین ببریم.مطمئنا اگر مردم برای ما مهم باشند کمی از خودمان می گذریم و برای رفاه حال مردم و جامعه تلاش می کنیم تا با هزینه و بوروکراسی اداری و بیمارستانی کمتر ، خدمات بهداشتی و درمانی با کیفیت تری را به مردم ارائه دهیم.