گزارش مکتوب...
نَبَرد با کُرونا
کووید ۱۹ از وقتی به خوزستان آمده، نفس مردم را در سینه حبس و خیلیها را خانه نشین کرده.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، این روزها هوای خوزستان بی رحمانه گرم و شرجی است، اما کمتر از کرونا مردم را آزار میدهد. حالا کرونا را به کلکسیون مشکلات خوزستانیها اضافه کنید. کرونایی که از نگاه مسئولان، مردم در شیوع آن مقصرند و از نگاه مردم، کوتاهی مسئولان موجب گسترش آن شده.
در بازار که قدم میزنم هیچ تفاوتی را با روزهای قبل از کرونا نمیبینم. انگار مردم خسته از
در خانه ماندن، قرنطینه چند ماهه را شکسته اند!.
شرجی، هوای گرم خوزستان و ماسک ۶ لایه فیلتر دار نفسم را به شماره انداخته. بُخار هر از گاهی روی عینکم مینشیند و دیدم را تار میکند. با همان دید نیمه تار کودکانی را میبینم که بدون ماسک و محافظهای بهداشتی در خیابان کنار پدر و مادر خود قدم بر می دارند.
ترس از افراد بدون ماسک، مرا در جای خود ایست میدهد و سریع تغییر مسیر میدهم.
چه چیزی کرونا را در خوزستان قوی کرده؟
مسئولان امور بهداشتی و پزشکی میگویند: علت طولانی شدن پیک بیماری در خوزستان را نمیدانیم، اما برخی مسائل در این زمینه قابل تأمل هستند.
به طور مثال
ویروس در خوزستان تغییر رفتار داده و قدرت تخریبی آن افزایش یافته، بنابراین هرچه تخریب بافتی بیشتر باشد بیماری طولانیتر و تعداد بیماران افزوده میشود.
برخی مسائل نیز ژنتیکی هستند، یکی دیگر از علل طولانی شدن روند بیماری، به سبک زندگی مردم هر منطقه برمیگردد، در خوزستان علایق خانوادگی، مسائل قومی و فرهنگی ارتباط و تنیدگی بیشتری دارد بنابراین طبیعی است که انتقال بیماری در این منطقه بیشتر باشد.
گرما نیز باعث شده زندگی مردم به سمت فضاهای سرپوشیده سوق داده شود. در این فضاها با استفاده از کولر و سیستمهای خنککننده، شانس انتقال کووید ۱۹ چند برابر افزایش مییابد.
ریه هایی پر از درد و رنج مردم خوزستان سالهای متمادی در معرض
ریزگردها و مسأله
بارانهای پاییزی بودهاند و ریههای آزردهای دارند و بسیاری از مردم به
آسم و تنگی نفس مبتلا هستند خیلی از یادگاران دفاع مقدس هم
ریه هایشان شیمیایی است و این ویروس نیز به جایی میرود که تخریب بافتی دارد.
این روزها مطالب مختلفی در خصوص کرونا در فضای مجازی خوزستان منتشر میشود. حس کنجکاوی برای صحت و سقم این مطالب مرا راهی مرکز بهداشت خوزستان میکند.
آمار کرونا در فضای مجازی، از شایعه تا واقعیت
دکتر علوی سرپرست مرکز بهداشت خوزستان در خصوص دلایل بالا بودن میزان مرگ و میر ناشی از کرونا در خوزستان میگوید: در فضای مجازی گفته میشود که یکسوم مبتلایان یا مرگ و میر کرونا، متعلق به خوزستان است. ولی ما آمار دقیقی نداریم و نمیشود به این ارقام استناد کرد.
با این وجود، میزان موارد بیماری در خوزستان بالا است و به تبع آن مرگ و میر نیز در خوزستان بیشتر است. به گفته او: علت مرگ و میرهای ناشی از کرونا به بیماریهای زمینهای برمیگردد. یکی از علل مهم، بیماریهای قلبی و عروقی و بسیاری از بیماریهای دیگر، تغذیه است.
در علم تغذیه دو اصطلاح امنیت غذایی و غذای ایمن (سالم) داریم که متأسفانه خوزستان، در این دو بعد، وضعیت مناسبی ندارد.
آنطور که سرپرست مرکز بهداشت خوزستان به ما گفت: بر اساس شاخص سازمان جهانی بهداشت، اگر خانواری بیش از ۳۰ درصد درآمدش را صرف غذا کند، امنیت غذایی ندارد که طبق بررسیهای انجام شده ۵۰ درصد مردم شهری و صددرصد مردم روستایی خوزستان، بیش از ۳۰ درصد درآمدشان را صرف غذا میکنند و این مسأله به معنی امنیت پایین غذایی در خوزستان است.
آقای علوی آمار جدیدی را به ما اعلام میکند و میگوید:۲۷ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال در خوزستان از فشارخون رنج میبرند. در خوزستان ۵۰ درصد جوانان افزایش وزن دارند. همچنین خوزستان از نظر بروز دیابت در رتبههای بالا قرار دارد.
مصرف سبزی در خانوارهای خوزستان هم مناسب نیست. در مجموع این ریزفاکتورها، میتواند ما را مستعد بیماریهای قلبی و عروقی کند و زمینه را برای ابتلا به کووید ۱۹ فراهم نماید.
بیماری های زمینه ای نبرد با کرونا را در خوزستان سخت تر کرده است.طبق تحقیقاتی که دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام داده اند، مصرف نمک در کشور، روزانه ۵ گرم است. اما این رقم در خوزستان ۹ گرم است و این موضوع نیز شانس ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد.
به یک نتیجه مهم میرسم، در هر جایی که بیماری قلبی و عروقی در یک منطقه، بیشتر باشد مرگ و میر ناشی از کووید - ۱۹ نیز افزایش مییابد. این مورد را سرپرست مرکز بهداشت خوزستان نیز تایید کرد و گفت: ۴.۸ بیماران مبتلا به کرونا نرسیده به بیمارستان فوت میکنند و ۵۲ درصد نیز در پنج روز نخست فوت میکنند. این مسأله نشان میدهد شدت بیماریهای زمینهای در این بیماران میتواند یکی از علل مرگ و میر بالا باشد.
کرونا دامان مردمی را گرفته که با وجود آنکه ساکن یکی از مهمترین استانهای صنعتی کشور هستن، اما در این مدت برای تامین معاش روزانه شان خانه نشینی اجباری را تجربه کنند.
بیشتر بخوانید:
مطالبه بیماران کرونایی، مراحل تشخیص و درمان را آسان کنید.
لیلا ۳۷ ساله دانشجوی الکترونیک و ساکن اهواز است. این شهروند با تماس با سامانه شهروند خبرنگار خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان میگوید: همسرم کارمند بانک است و در حالی که علائم کرونا داشت به مرکز بهداشت مراجعه میکند، ولی پزشک بدون آنکه آزمایشات لازم را تجویز کند نسخهای مینویسد و میگوید: همسرم مبتلا نشده. پس از چند روز نتیجه این تشخیص نادرست باعث ابتلای پسر ۱۲ ساله ام شد.
بعد از پیگیریهای شخصی، خودم برای تست کرونا به آزمایشگاههای دولتی رفتم که آنان از پذیرش و انجام تست امتناع کردند و به ناچار به آزمایشگاههای بخش خصوصی مراجعه کردم. با پرداخت ۲۰۰ هزار تومان معلوم شد که من به کرونا مبتلا شدم و اکنون چند روزیست که با این ویروس دست و پنجه نرم میکنم.
این موضوع را از رئیس آزمایشگاههای خوزستان پیگیر میشوم. کنعانیان میگوید: با ادامه روند رو به رشد آمار مبتلایان و در نتیجه نیاز به آزمایشات زیاد، دانشگاه علوم پزشکی تصمیم گرفت آزمایشگاههای جدیدی تاسیس کند. ابتدا با یک آزمایشگاه کار را شروع کردیم، ولی در نهایت با چهار آزمایشگاه کار نمونه گیری دنبال شد. این روند باعث شد نمونههای زیادی از مردم گرفته شود.
رییس مرکز بهداشت شرق اهواز در پاسخ به این سوال که چرا همه آزمایشهای تست کرونا رایگان نیست و مبالغ زیادی در این خصوص از مردم دریافت میشود گفت؛ ما در این زمینه طبق دستور العمل وزارت بهداشت عمل میکنیم و در صورت تشخیص پزشک، تست رایگان انجام میشود.
به گفته مشکور نیا: بیماران هنگام مراجعه به پزشک اصرار زیادی به انجام تست دارند، اما با در نظر گرفتن خیلی از محدودیتها نمیتوان به این اصراها پاسخ مثبت داد.
ماسک، بهترین محافظ جلوی ویروس است.
نظر و راهنمایی یکی از متخصصان علوم آزمایشگاهی را جویا شدم. دکتر ساکی متخصص فلوشیپ آزمایشگاهی میگوید: مدیریت کلان در مسایل بهداشت و درمان دارای اشکال است واصولا آزمایش گرفتن از همان اول اشتباه بود. دکتر ساکی گفت: باید به همه میگفتند که ماسک بزنند، چون این احتمال وجود داشت که همه کرونا مثبت باشند.
این متخصص با انتقاد از رویه وزارت بهداشت در خصوص آزمایشها و هزینههای تحمیل شده به مردم گفت: در مقطعی از دوران کرونا از هرکس که عطسهی سادهای هم میکرد آزمایش میگرفتند، این آزمایشات هزینهای معادل ۳۰۰ هزار تومان برای دولت داشت که بنا به آمارهای موجود بیش از ۳ هزارو ۷۰۰ نمونه آزمایش با همین مبلغ گرفته شده است.
دکتر ساکی با استناد به تجربیات سالهای پیش در خصوص بیماری فصلی تنگی نفس هشداری مهم برای شهروندان خوزستانی داشت و گفت: پاییز سختی در پیش رو داریم، ما فراتر از افزایش آزمایشگاهها به فرهنگ سازی عمومی نیاز مندیم، مردم باید بیش از پیش به فکر خودشان باشند.
وی بر آموزشهای آنلاین و تغییر سبک زندگی تاکید داشت و گفت:؛ قطعا هزینههای آموزشهای عمومی به مراتب کمتر از هزینههای درمان خواهد بود.
سلامت مردم خوزستان خط قرمز وزارت بهداشت
با سردبیر بخش خبری خوزستان هماهنگ میکنم تا در ارتباطی مستقیم توضیحات خانم دکتر سیما لاری سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا را جویا شود.
خانم لاری، در پاسخ به این سوال که فشارهای اقتصادی باعث شده که بسیاری از مردم خوزستان از انجام تستهای تشخیصی کرونا امتناع کنند و آیا وزارت بهداشت برنامهای دراین زمینه دارد یا خیر؟ میگوید: مسولیت رسیدگی به وضع معیشتی مردم با سایر دستگاهها و وزارت خانه هاست و وزارت بهداشت، مسئولیت معیشت یا مسایل اقتصادی را بر عهده ندارد.
دکتر سیما لاری افزود: تنها اقدام وزارت بهداشت، انجام امور پزشکی و درمانی و تدوین و ابلاغ توصیههای بهداشتی و پروتکلها برای ادامه کسب و کار در شرایط کاملا بهداشتی است که این اقدامات از طرف وزارت بهداشت انجام شده و ادامه خواهد یافت.
وی همچنین درخصوص افزایش آزمایشگاهها در خوزستان گفت: درباره سلامت مردم با هیچ کس تعارف نداریم. اگر مردم رعایت کنند تعداد آزمایشگاهها و درنتیجه تستها کاهش پیدا خواهد کرد، اما در برخی موارد انجام تستها برا ساس توصیههای سازمان بهداشت جهانی و برای شناسایی بیشتر انجام میشود.
شهروندان بی مسئولیت از کرونا خطرناک ترند.
اما با آن عده که کرونا را باور ندارند و جان دیگر شهروندان را به خطر میاندازند چه باید کرد؟
بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی باید با هر کسی که منجر به تهدید سلامتی شهروندان شود و امنیت مردم را به خطر بیندازد، برخورد شود.
سرپرست مرکز بهداشت خوزستان در این خصوص گفت: ما ابزار قانونی در اختیار داریم که شاید تاکنون آنطور که باید و شاید از آن استفاده نکردهایم، اما از این به بعد نظارتها را تشدید و گزارشها را ارائه میکنیم تا بدون اغماض با متخلفین برخورد شود.
دکتر علوی خطاب به شهروندان میگوید: انجام سیتیاسکن بیمورد، هم هزینه دارد و هم برای بیماران ضرر بیمورد دارد. بنابر این سیتیاسکن زمانی باید انجام شود که بیمار، علائم منطبق یا درگیری شدید بافت ریه داشته باشد.
بیشتر بخوانید: انبوه جمعیت در اماکن عمومی اهواز با وجود شیوع کرونا
بازار داغ کاسبان کرونا در خوزستان
در خوزستان مشاهده شده برخی کلینیکهای خصوصی برای جذب درآمد اقدام به انجام تستهای سرولوژی میکنند، که سرپرست مرکز بهداشت خوزستان معتقد است این تستها غلط و غیرقانونی انجام میشوند.
همچنین برخی پزشکان داروهایی برای بیماران کرونا تجویز میکنند که جزو طرح تحقیقاتی هستند بنابراین از همکاران میخواهم از تجویز دارویی که باعث سرگردانی خانواده میشود، اجتناب کنند. همچنین از تجویز تستهای بیارزش که تنها موجب هدر رفتن پول خانواده میشود و ارزشی در تشخیص ندارد، اجتناب کنند.
برخی از عطاریهای سود جو، در محلههایی که بافت جمعیتی سنتی دارند هر از گاهی یک داروی گیاهی نا آشنا را درمانگر کرونا معرفی میکنند و شهروندان را ترغیب به استفاده از آن مینمایند.
مسألهای که اکنون بدتر از کرونا است، اطلاعات غلط است. مثلاً هر کسی شب مقالهای میخواند فردا میخواهد آن را روی بیماران پیاده کند؛ اطلاعات غلط باعث میشود مردم دست به اقداماتی بزنند که خطرناک باشند.
باید توجه داشت اکنون به دلیل اطلاعات غلط، مردم از این بیماری وحشت کردهاند و ابتلا به کرونا به انگ تبدیل شده است و این مساله باعث شده مردم، بیماری خود را مخفی کنند و با این کار موجب اشاعه بیماری میشود.
طبق آمار و اطلاعاتی که در خوزستان منتشر شده، موارد آسم در خوزستان بیش از دو برابر متوسط کشوری است؛ بنابراین آزردگی ریه در بسیاری از مردم خوزستان وجود دارد و شاید این مسأله، وسیلهای برای افزایش استعداد ابتلا و شدت بیماری کرونا در این افراد شده است.
به هر حال نَبَرد با کرونا هم به همت مسئولان نیاز دارد هم به یاری مردم. شهروندان نیز باید متوجه این موضوع باشند که طبق گفته مسئولان امر، اگر ماسک استفاده نشود هر نفر در یک ماه میتواند ۴۵۰ نفر را مبتلا کند. اما اگر ماسک زده و فاصله رعایت شود در یک ماه، دو نفر یا کمتر مبتلا میشوند.