• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۹۶۳۹۵
تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۷
سیاسی » عمومی
گزارش اختصاصی؛

کودتای ۲۸ مرداد و ۶۷ سال دشمنی آمریکا

دکتر محمد مصدق نخست وزیر هرگز گمان نمی‌کرد که نتیجه اعتماد به آمریکا منجر به کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و سرنگونی دولت خودش شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ روزی روزگاری فردی ملقب به مصدق السلطنه امید مردم ایران شد برای رسیدن به استقلال وخودکفایی. اما دیری نپایید که او سر برگریبان همه رویا‌ها را بر باد رفته دید. چرا یک استقلال دوباره به استعمار بدل شد؟
۲۹ اسفند ۱۳۲۹ بود که ایران برای اولین بار طعم نفت ملی را با مبارزه مصدق و آیت الله کاشانی چشید. ایران سراسر سرور و غرور بود تا اینکه انگلیسی‌ها که دست خود را از بیت المال مردم ایران کوتاه دیدند شروع به سنگ اندازی کردند.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

اینجا بود که محمد مصدق برای در امان ماندن از فشار انگلیسی‌ها به دامن امریکایی‌ها پناه می‌برد. حضرت ترومن، این لقبی بود که مصدق برای رئیس جمهور آمریکا به کار می‌برد و به حمایت آمریکا امید داشت.
هفته‌ای یکبار دیدار مصدق با سفیر آمریکا نشان از روابط گرم با ایالات متحده داشت.
اما چاه‌های پر از نفت ایران برای امریکا از این شب نشینی‌ها با ارزش‌تر بود، بخصوص اگر انگلیسی‌ها از آمریکا بخواهند در این نفت شریک شوند. آمریکا با خواست انگلیس به دنبال تطمیع و تهدید مصدق برمی آید تا شاید نخست وزیر ایران کوتاه بیاید و درب چاه‌های نفت را بر روی غرب باز کند، به همین دلیل ابتدا سفیر آمریکا را در ایران تغییر می‌دهد و شخص مورد حمایت انگلیس را سرکار می‌آورد.
با ملی شدن صنعت نفت ایران تحت فشار تحریم‌های انگلیس قرار می‌گیرد و این کشور به سایر کشور‌های اروپایی دستور می‌دهد از ایران نفت خریداری نکنند.
کشتی رزماری ایتالیا از ایران نفت خریداری می‌کند، اما درمسیر بازگشت در خلیج عدن که مستعمره انگلیس بود، مصادره می‌شود.
نخست وزیر ایران به نیویورک می‌رود ۴۰ روز مذاکره و دیدار دوجانبه و برنامه مختلف برای همراه کردن آمریکا، مصدق همزمان در نامه‌ای نیز از آمریکا مساعدت مالی می‌کند تا بتواند در مقابل فشار انگلیسی‌ها حمایت‌های مالی از آمریکا دریافت کند.
در این نامه آمده بود، از هر محل سهل‌الحصولی که مقتضی بدانید، مساعدتی فوری و موثر به کشور ایران بفرمایید، بسیار به موقع و لازم خواهد بود. مقصود گرفتن هدیه و کمک بلاعوض نیست و هر کارگشایی که بفرمایید از اولین برداشت عایدات نفت ما استرداد خواهد شد. در پایان ادعیه خالصانه خود برای سلامت و سعادت ملت دوست آمریکا را تقدیم می‌دارم.
اما همزمان که رئیس جمهور دموکرات آمریکا در این لحظه دست مصدق را می‌فشرد، عملیاتی به نام آژاکس را آغاز کرده بود که سازمان جاسوسی آمریکا سیا و اینتل جنت سرویس انگلیس درحال طراحی کودتا علیه مصدق بودند.
آمریکا وعده کمک مالی را داد، اما نه تنها عملی نکرد، بلکه قرار داد نفتی خود با ایران را لغو کرد، تا تنها روزنه فروش نفت ایران هم بسته شود.
دراسناد ملی آمده مصدق تاشب قبل از کودتا ۲۸ مرداد همچنان چشم امید به گشایش اقتصادی با آمریکا را داشت. درست یک روز قبل از کودتا، هندرسن سفیر آمریکا به ملاقات مصدق رفت و از رفتار مردم ایران با آمریکایی‌ها سخن گفت و مصدق را تهدید کرد، چنانچه این وضعیت ادامه یابد و خیابان‌ها از تجمع مردم خالی نشود، تمام آمریکائیان به کشورشان بازخواهند گشت.
در این هنگام مصدق به سفیر آمریکا می‌گوید: جناب آقای سفیر من از شما می‌خواهم این کار را نکنید. اجازه بدهید رئیس پلیس را بخواهم. من ترتیبی خواهم داد که هم‌میهنان شما را کاملا محافظت کنند.
بدین‌ترتیب در غروب ۲۷ مرداد، به دستور مصدق خیابان‌ها کاملاً خلوت شد تا خیال کودتاچیان برای راه اندازی موج دوم کودتا راحت شود.
در همین روز‌ها آیت الله کاشانی که دوشا دوش مصدق در ملی شدن صنعت نفت مبارزه کرده بود و حتی باعث روی کار آمدن مجدد مصدق شده بود، به او نتیجه اعتماد به آمریکا را بار‌ها گوشزد می‌کند.
دولت آمریکا و انگلیس پس از آنکه مشخص می‌شود با تحریم و فشار اقتصادی نمی‌توانند مصدق را وادار به عقب نشینی کنند، عملیات آژاکس خود را پیاده می‌کنند. در این کودتا ابتدا کیم روزولت نوه رئیس جمهور سابق آمریکا وارد تهران می‌شد، او می‌گوید وقتی ما به تهران آمدیم، یک چمدان بزرگ پر از مقاله‌هایی که نوشته شده بود و باید ترجمه می‌شد و در روزنامه‌ها به چاپ می‌رسید، و نیز کاریکاتور‌هایی را با خودمان آوردیم. ما به بخش هنری سازمان سیا سفارش کردیم که این چیز‌ها را تهیه کند.
از ابزار تبلیغاتی برای تخریب تا پخش دلار در کودتا برای ریختن ارازل و اوباش به خیابان. در این میان رادیو بی بی سی هم وظیفه خود را در کودتا به خوبی ایفا می‌کند و اسم رمز کودتا را از طرف دولت انگلیسی برای محمد رضا شاه مخابره می‌کند. این جمله "دقیقا ساعت ۱۲ نیمه شب است"
حالا از خانه استقلال ایران این خرابه‌ای بود که فردای کودتا بجامانده بود. دوباره استعمار و دوباره مصادره نفت ایران توسط امریکا و انگلیس تا ۲۵ سال بعد یعنی تا انقلاب اسلامی ایران. در تاریخ از این دوره ۲۵ ساله به دوران خفقان یاد می‌شود.
نهضت ملی که مصدق پایه گذاری کرد نه اسلامی بود و نه انقلابی صرفا به دنبال استقلال کشور از زیر یوغ انگلیس‌ها بود، اما محمد مصدق شاید گمان نمی‌کرد، نتیجه اعتماد به آمریکا کودتا ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و سقوط دولت خودش شود.


آمنه سادات ذبیح پور
خبرنگارخبرگزاری صداوسیما

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
شاخص ۲۱ درصدی مشارکت اقتصادی زنان در کیش
ظرفیت بالای راهگذر قزاقستان ـ ترکمنستان و ایران
بازدید استاندار خوزستان از روند مهار آتش در شرکت جلگه دز دزفول
زنجان میزبان پویش در سایه مادر
آب سالم با همت نذر خدمت ۸ هلال‌احمر زنجان به چم‌گرداب لرستان رسید
توقیف نفتکش ونزوئلایی برخلاف موازین و قوانین دریانوردی آزاد است
بانوان ایرانی در دفاع مقدس ۱۲ روزه، پشتیبان رزمندگان اسلام شدند
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۱ آذر ۱۴۰۴
مشق مادر، روایت شیرین از یک کلاس درس
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۲۱ آذر ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۲۱ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
آیین تجلیل از کتابخوانان در هریس
توسعه پایدار بدون مشارکت فعال زنان ممکن نیست
مسابقات جام «از محله تا قله» با یاد شهدا در استان البرز برگزار شد
بازگشایی راه ارتباطی بیش از ۵۰ روستا در الیگودرز
درخشش عکاسان گیلانی در جشنواره بین‌المللی ایران جوان
جان باختن دو نفر در حادثه تیراندازی در آقاسیدشریف رشت
استمرار بارش ها در سمنان
اقامه نماز جمعه در ایلام
جشن نجات ۱۰ هزار جان با سلول‌های بنیادی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
میزان بارش برف در فریدونشهر
بارش نخستین برف و باران پاییزی در سپیدان
آبگرفتگی معابر شهری در آبادان
میزان بارش‌های اخیر در کهگیلویه وبویراحمد تا ساعت ۶:۳۰ امروز
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری
آخرین وضع بارش برف در محور‌های مواصلاتی اصفهان
ثبت صد میلیمتر بارش در همدان
میزان بارش‌های اخیر تا ساعت ۱۲ و ۳۰ دقیقه امروز
شارژ اعتبار دهک‌های درآمدی ۱ تا ۳ از شنبه ۲۲ آذر
دشمن فهمیده ایران با فشار نظامی تسلیم و تصرف نمی‌شود
ادامه بازگرداندن اتباع فاقد مدرک افغانستانی از ایران
پوتین حمایت خود را از دولت ونزوئلا اعلام کرد
حمایت از توسعه مشاغل خانگی در زنجان
توصیه‌های ایمنی پلیس راه زنجان برای رانندگی در روزهای بارانی و برفی
هدر رفتن آب در تصفیه آب خانگی
مخالفت شهرداری تهران با اجرای طرح ترافیک تا پایان سال  (۷ نظر)
برگزاری آزمون استخدامی صدا و سیمای خراسان جنوبی  (۲ نظر)
شرط آمریکا برای استفاده ترکیه از جنگنده اف-۳۵  (۱ نظر)
تألیف کتاب با موضوع کودکان دیرآموز در کهگیلویه و بویراحمد  (۱ نظر)
آمریکا نمی‌خواهد ایران قدرت تولید کند  (۱ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
نامه وزیر ارتباطات درباره سیم‌کارت‌های سفید  (۱ نظر)
بلیت سینما‌ برای بانوان نیم‌بها شد  (۱ نظر)
تخلیه و بارگیری ۶۶ هزار تُن گندم در بندر شهید رجایی  (۱ نظر)
لالی، اندیمشک و مسجدسلیمان، پربارش‌ترین نقاط خوزستان  (۱ نظر)
۱۳ مصدوم در پی انحراف اتوبوس در جاده دنا  (۱ نظر)
پیشنهاد میزان افزایش حقوق‌ها با دولت، اما تصویب با مجلس است  (۱ نظر)
دیدار رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با وزیر محیط‌ زیست کنیا  (۱ نظر)
اجراي مرحله بيست و سوم طرح آرامش در شهر  (۱ نظر)
پویش سراسری درختکاری در گلستان شهدا؛۲۰آذر  (۱ نظر)