• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۷۳۱۳۳
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۰
کرمانشاه » علمی و فرهنگی

تپه‌ای اعجاب انگیز که میراث دار اولین ساکنان زاگرس مرکزی است

برای «گودین تپه» کنگاور هفت دوره فرهنگی مشخص کرده اند که قدمت لایه هفتم آن را به ۵ هزار و ۵۰۰ سال پیش از میلاد و جدیدترین لایه آن را به ۷۵۰ سال پیش از میلاد نسبت داده اند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان تپه‌ای اعجاب انگیز که میراث دار اولین ساکنان زاگرس مرکزی استکرمانشاه گفت: کاوش‌های باستان شناسی در "گودین تپه" در سال ۱۳۴۴ شمسی توسط "پروژه گودین موزه سلطنتی اونتاریو" با حفر دو گمانه توسط کایلر یانگ آغاز شد و در سال‌های بعد با گسترش کاوش‌ها حجم زیادی از ساختار‌های معماری آن شناسایی شد.

اعظمی افزود: گودین تپه به لحاظ داشتن توالی استقراری از دوره پیش از تاریخ تا دوره تاریخی به عنوان شاخص‌ترین محوطه باستانی در زاگرس مرکزی است که مبنای گاه شناختی و شناخت توالی استقراری دیگر مکان‌های باستانی در زاگرس مرکزی و مناطق پیرامونی است.

وی اظهار داشت: شواهد باستان شناختی و مواد فرهنگی بدست آمده از قبیل مهر‌ها و سفالینه‌های لبه واریخته اروکی نشان می‌دهد که در هزاره سوم پیش از میلاد گودین یک ایستگاه بازرگانی و تجاری بوده است، همچنین طی فعالیت‌های باستان شناختی از داخل ساختمان "دژگونه" لایه پنجم گودین تپه، حجم زیادی از مواد فرهنگی که احتمالا برای امور سیاسی و اقتصادی بوده اند، بدست آمده است.

معاون میراث فرهنگی استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: بر اساس کاوش‌های باستان شناختی مهمترین و شناخته شده‌ترین لایه فرهنگی گودین تپه لایه دوم آن است که این لایه فرهنگی از سوی کاوشگران به دوره ماد و بازه زمانی ۸۰۰ سال پیش از میلاد نسبت داده شده است.

اعظمی افزود: طی کاوش‌های باستان شناختی در لایه دوم این محوطه شاخص در زاگرس مرکزی ساختار‌های معماری منسجمی بدست آمده که به لحاظ باستان شناسی و تحولات فرهنگی با بنا‌های مهم هزاره اول پیش از میلاد همچنون «حسنلو» در دره سلدوز آذربایجان، «نوشیجان» در ملایر و «باباجان» در نورآباد لرستان قایل مقایسه است. بنا‌های نوشیجان و حسنلو به لحاظ بازه زمانی به همراه تپه گودین کنگاور به دوره ماد و تازه واردان به داخل فلات ایران تعلق دارد.

وی اظهار داشت: آنچه اهمیت گودین تپه را به لحاظ باستان شناسی و تاریخی دو چندان می‌کند این است که گودین تپه در کنگاور تنها محوطه باستان شناختی در زاگرس مرکزی است که ساختار‌های معماری دوره ماد در آن شناسایی شده است.

گودین تپه یادگار کهن‌ترین تاریخ باستان از بی مهری تنها مانده است

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمانشاه گفت: این اثر شاخص فرهنگی در سطح ملی مورد بی مهری قرار گرفته است و ضرورت دارد نگاه ویژه‌ای از سوی نهاد‌های ذی ربط نسبت به آن صورت گیرد.

اعظمی افزود: بیش از پنج دهه از فعالیت‌های باستان شناسی گودین تپه کنگاور می‌گذرد، اما متاسفانه در سنوات گذشته هیچ اقدام حفاظتی در ارتباط با ساختار‌های معماری بدست آمده از این اثر تاریخی - فرهنگی انجام نشده و ساختار‌های معماری آن به علت نبود برنامه‌های حفاظتی از بین رفته است.

وی بیان کرد: برای حفاظت از این اثر، نخستین اقدامی که باید انجام شود مشخص نمودن عرصه و حریم این تپه باستانی است تا حدود گسترش و پراکنش آن مشخص شود.

اعظمی خاطرنشان کرد: دومین اقدام خواناسازی بخش‌های باقی مانده از کاوش‌های باستان شناختی پیشن در گودین تپه است، همچنین ایجاد پوشش حفاظتی برای این اثر شاخص و منحصر به فرد فرهنگی و طراحی و ساخت یک سایت موزه باستان شناسی برای آن ضروری است.

به گفته معاون میراث فرهنگی استان کرمانشاه تخصیص اعتبار برای اجرای برنامه پژوهشی در گودین تپه کنگاور مهم‌ترین مشکل پیش روی این اثر بی نظیر تاریخی است که با تخصیص اعتبار کافی و اجرای برنامه‌های پیشنهادی؛ امکان تبدیل این اثر به یک مرکز پژوهشی وجود دارد.

اعظمی افزود: با توجه به وجود پایگاه ملی معبد آناهیتا در کنگاور و مباحثی که با دفتر امور پایگاه‌های ملی و جهانی در خصوص الحاق این اثر به پایگاه ملی معبد آناهیتا مطرح است، می‌توان گام مهمی برای تبدیل شدن گودین تپه کنگاور به یک مرکز پژوهشی در استان برداشت و شرایط حفاظت و صیانت از این اثر را دو چندان کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
جزئیات حملات هوایی دشمن آمریکایی_صهیونیستی به ۸ شهر خوزستان،دوشنبه ۲۲ تیرماه ۱۴۰۵
باج به دشمن، سایهٔ جنگ را دور نمی‌کند
وقوع چندین انفجار در هرمزگان، ۲۲ تیرماه ۱۴۰۵
اوقات شرعی ۲۲ تیرماه ۱۴۰۵ به افق اهواز
اجرای عملیات «هرس سبز» در ۳۲۰۰ هکتار از تاکستان‌های خرمدره
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۲ تیر ۱۴۰۵
تقویم و اوقات شرعی دو شنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۵ به افق قم
تکذیب ادعای حمله به نیروگاه اتمی بوشهر
تغییر ساعت حرکت قطار مسیر اندیمشک–دورود شماره ۹۱۴
۲۱ تیر، سالروز قیام گوهرشاد و پاسداشت فرهنگ حجاب و عفاف
پیش بینی خسارت های ناشی از وزش باد در سمنان
تداوم حماسه مردمی در صد و سی و چهارمین شب تجمعات جنوب‌غرب خوزستان
اهتزار پرچم جمهوری اسلامی ایران در میدان ساحل کیش
جدول قطعی برق ۲۲ تیر ۱۴۰۵ در چهارمحال و بختیاری
گسترش خدمات مشاوره، توانبخشی و محله‌محور بهزیستی در کیش
بازگشت ۵ میلیارد وجه کلاهبرداری شده با سرعت عمل پلیس فتا
رفع موانع سرمایه‌گذاری در گردشگری، اولویت مدیریت استان کرمان است
کاهش هزینه‌های درمان با اجرای طرح پزشک خانواده
غرق‌شدن جوان ۱۸ ساله در رودخانه روستای گوراب
عهد و قرار لرستانی‌ها در ایستگاه ۱۳۳ سنگر خیابان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
کاروان بزرگ زائران اربعین «عشاق‌الحسین(ع)» از رامشیر به سوی کربلا
علی نعمتی به لوسیل قطر پیوست
حمله سپاه به پایگاه آمریکایی دُقم در عمان
سپاه: پایگاه پرنس حسن اردن درهم کوبیده شد
کاخ سفید دیگر برای ترامپ امن نخواهد بود!
جام جهانی ۲۰۲۶؛ برنامه مرحله نیمه نهایی با چهار مدعی قهرمانی
قدردانی سازمان بین‌المللی دریانوردی از کشتی ناجی ایرانی
سازمان تروریستی سنتکام از حمله به ایران خبر داد
آبادان، هندیجان و ماهشهر هدف پرتابه‌های دشمن
جنگ با ایران ارتباطی با تنگه هرمز یا برنامه هسته‌ای ندارد
امروز؛ آغاز امتحانات نهایی دانش آموزان یازدهم و دوازدهم
اطلاعیه خاموشی‌های موقت برق در استان کهگیلویه و بویراحمد
سرنگونی یک موشک کروز با آتش پدافند نوین هوافضای سپاه
مرگ لیندسی گراهام سناتور جنگ طلب آمریکا
وقوع چند انفجار در هرمزگان؛ ۲۱ تیر ۱۴۰۵
پیام رهبر انقلاب به مناسبت تشییع و تدفین پیکر رهبر شهید  (۸ نظر)
نماز لیله الدفن آقای شهید ایران را اقامه می‌کنیم/تدفین پیکر رهبر شهید بامداد جمعه در دارالذکر حرم امام رضا ع  (۴ نظر)
تعویق یا تغییری در زمان‌بندی امتحانات نهایی دانش‌آموزان وجود ندارد  (۳ نظر)
سپاه: پایگاه پرنس حسن اردن درهم کوبیده شد  (۳ نظر)
مرگ لیندسی گراهام سناتور جنگ طلب آمریکا  (۳ نظر)
جمع آوری بیش از ۱۲ هزار انشعاب غیر مجاز در کلانشهر اهواز  (۲ نظر)
آغاز فعالیت مواکب اربعین حسینی در مرز‌های خوزستان از ۲۹ تیرماه ۱۴۰۵  (۱ نظر)
سلامت، امنیت و آرامش؛ اولویت آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد در برگزاری امتحانات نهایی  (۱ نظر)
تایید خبر شهادت ۲ بسیجی تامین امنیت در مشهد  (۱ نظر)
اقامه نماز بر پیکر رهبر شهید در حرم مطهر رضوی  (۱ نظر)
مراسم تشییع و تدفین رهبر شهید انقلاب در مشهد (۲)  (۱ نظر)
واریز مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی در تیر ماه  (۱ نظر)
برنامه‌ریزی جهاد کشاورزی برای افزایش عرضه و مصرف گوشت قرمز  (۱ نظر)
فیلمی از مزار مطهر رهبر شهید انقلاب در رواق دارالذکر  (۱ نظر)
ذوالقدر: در حمله به زیرساخت‌ها مقابله به مثل خواهد شد  (۱ نظر)