پخش زنده
امروز: -
به دلیل خشکسالی و کمبود منابع آبی، محدودیتهایی در کشت پاییزه اعمال میشود، اما این موضوع متناسب با حوضههای آبریز متفاوت است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان در خصوص کشت پاییزه و محدودیتهای آن در خوزستان، اظهارکرد: در رابطه با الگوی کشت و تامین آب جهت کشت پاییزه، هر ساله جلساتی تحت عنوان شورای حفاظت منابع آب و شورای کشاورزی با حضور دستگاههای اجرایی مختلف استان برگزار میشود.
علی شهبازی افزود: در این جلسات، حجم و میزان آب مصرفی و الگوی کشت در نظر گرفته میشود و در حال حاضر نیز تصمیمات در خصوص نحوه توزیع آب و نیز الگوی کشت برای کشت پاییزه تقریباً نهایی شده است.
معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: به دلیل خشکسالی و کمبود منابع آبی، محدودیتهایی در کشت پاییزه اعمال میشود، اما این موضوع متناسب با حوضههای آبریز متفاوت است. برای کشتهای زودهنگام مانند کلزا و چغندرقند محدودیتهای بیشتری در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال در حوضه رودخانه دز امکان کشت این محصولات در پاییز وجود ندارد.
شهبازی با بیان به اینکه عمده محدودیتها به کشت کلزا و چغندرقند مربوط میشود، عنوان کرد: محدوده زمانی کشت چغندرقند و کلزا از شهریور تا مهرماه است و به دلیل نیاز آبی این محصولات و اینکه تامین آب کشت تابستانه همچنان ادامه دارد، امکان کشت آنها وجود ندارد و در صورت کشت، فشار مضاعفی به سیستم منابع آبی و حوضه آبریز وارد میشود.
وی ادامه داد: کشت چغندرقند و کلزا تقریباً در تمامی حوضهها با محدودیت انجام میشود. به تمامی کشاورزان توصیه شده است حتیالامکان کشتهای پاییزه خود را با تأخیر و همزمان با شروع بارشها آغاز کنند تا با اطمینان بیشتر و حداقل خسارت، کشتها انجام شود.
معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: اکثر سدها در خوزستان در ترازهای پایین آبی قرار دارند و به این دلیل بحث مدیریت مصارف و تقاضاهای آبی از اهمیت دوچندان برخوردار میشود. تا زمانی که در این شرایط بحرانی قرار داریم و بارندگیها نیز آغاز نشده باشند، بیشتر تمرکز ما بر مدیریت مصارف آب خواهد بود تا در تمام طول رودخانهها توزیع آب به صورت عادلانه باشد و مشکلات در یک قسمت رودخانه انباشته نشود.
وی افزود: در خصوص کشت گندم به دلیل دیرهنگام بودن آن و همزمانی با آغاز بارندگیها، حساسیتها نسبت به تنش آبی کمتر خواهد بود و از طرفی نیز ریسک کشاورزان در این زمان برای کشت به حداقل خواهد رسید اما برای کشت کلزا به دلیل تمام نشدن نیاز آبی کشتهای تابستانه، ریسک کشت این محصولات به دلیل محدودیتهای آبی، بسیار زیاد خواهد بود.
معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان در خصوص بحث تامین آب شرب در فصل کشت پاییزه گفت: خط قرمز ما تأمین آب شرب است و برنامهریزیهای انجام شده به گونهای است که مشکل تأمین آب شرب به هیچ وجه به وجود نیاید و در زمینه آب بحث کمیت و کیفیت هر دو حائز اهمیت هستند.
بیشتربخوانید:تامین آب مورد نیاز برای کشتهای پائیزه در خوزستان
شهبازی با اشاره به بحث زیست محیطی آب بیان کرد: در صورتی که بارگذاری و برداشت از آب رودخانهها، زیاد باشد، ممکن است آب به بخشهای پاییندستی نرسد و میتواند مشکلات عدیدهای را از نظر کیفی ایجاد کند. به این دلیل بحث مدیریت کمیت و کیفیت آب به صورت همزمان در دستور کار ما قرار دارد تا به مشکلی در این خصوص برنخوریم.