• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۸۳۶۰۶۲
تاریخ انتشار: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۵:۰۹

رمزگشای فعالیت مغز می‌تواند داستان‌ها را در ذهن افراد آشکار کند

یک سیستم هوش مصنوعی جدید به نام رمزگشای معنایی، می‌تواند فعالیت مغز یک فرد را، در حین گوش دادن به یک داستان یا تصور ذهنی از شنیدن یک داستان، به یک جریان متنی پیوسته تبدیل کند.

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، محققان دانشگاه تگزاس در آئوستین سیستم جدیدی را طراحی کرده اند که  ممکن است به افرادی که هوشیاری ذهنی دارند و در عین حال قادر به صحبت کردن فیزیکی نیستند(مانند افرادی که در اثر سکته مغزی ضعیف شده‌اند)، کمک کند تا دوباره به طور قابل درک با دیگران ارتباط برقرار کنند.
رمزگشای فعالیت مغز می تواند داستان هایی را در ذهن افراد آشکار کنداین مطالعه را که در مجله Nature Neuroscience منتشر شد، جری تانگ، دانشجوی دکترای علوم کامپیوتر و الکس هاث، استادیار علوم اعصاب و علوم کامپیوتر در دانشگاه UT Austin هدایت کرده اند. این کار تا حدی بر یک مدل ترانسفورماتور متکی است، شبیه به مدل‌هایی که ChatGPT در Open AI و Bard Google را تامین می‌کنند.

برخلاف دیگر سیستم‌های رمزگشایی زبان که تاکنون طراحی و اجرا شده است، این سیستم نیازی به انجام جراحی برای کار گذاشتن ایمپلنت برای افراد ندارد و این فرآیند را غیرتهاجمی اجرا می‌کند. شرکت کنندگان همچنین نیازی به استفاده از کلمات از لیست تعیین شده ندارند. فعالیت مغز با استفاده از یک اسکنر fMRI پس از آموزش گسترده رمزگذاری شده اندازه گیری می‌شود که در آن فرد ساعت‌ها به پادکست‌های موجود در اسکنر گوش می‌دهد. بعداً، مشروط بر اینکه شرکت‌کننده برای رمزگشایی افکار خود آماده باشد، گوش دادن به یک داستان جدید یا تصور داستان نقل شده، به ماشین این امکان را می‌دهد تا متن مربوطه را تنها از فعالیت مغزی فرد، تولید کند.

هاث گفت: در مقایسه با آنچه قبلا انجام شده است، که معمولا کلمات یا جملات کوتاه هستند؛ این روش غیرتهاجمی، یک جهش واقعی رو به جلو است. ما در حال دریافت مدلی برای رمزگشایی زبان پیوسته برای مدت زمان طولانی با ایده‌های پیچیده هستیم.

نتیجه، یک رونوشت کلمه به کلمه نیست. در عوض، محققان آن را به گونه‌ای طراحی کردند که اصل چیزی که گفته می‌شود یا فکر می‌شود، هر چند ناقص، به متن تبدیل شود. تقریباً در نیمی از زمان‌هایی که رمزگشا برای نظارت بر فعالیت مغز شرکت‌کننده آموزش دیده است؛ دستگاه متنی را تولید می‌کند که دقیقاً با معانی مورد نظر کلمات اصلی مطابقت دارد.

برای مثال، در آزمایش‌ها، شرکت‌کننده‌ای که به سخنران گوش می‌دهد و می‌گوید: «هنوز گواهینامه رانندگی‌ام را ندارم»، افکارش به این صورت ترجمه می‌شد: «او هنوز شروع به یادگیری رانندگی نکرده است». گوش دادن به کلمات «نمی‌دانستم فریاد بزنم، گریه کنم یا فرار کنم. در عوض، گفتم: مرا رها کن!» به این صورت رمزگشایی شد: «شروع کرد به جیغ زدن و گریه کردن، و بعد او فقط گفت: من به تو گفتم که مرا تنها بگذار.»

با شروع نسخه قبلی مقاله که به صورت پیش چاپ آنلاین منتشر شد، محققان به سوالاتی در مورد سوء استفاده احتمالی از فناوری پرداختند. این مقاله توضیح می‌دهد که چگونه رمزگشایی تنها با مشارکت‌کنندگانی که با میل خود در آموزش رمزگشا شرکت کرده‌اند، کار می‌کند. نتایج برای افرادی که رمزگشا بر روی آن‌ها آموزش ندیده بود، نامفهوم بود، و اگر شرکت‌کنندگانی که رمزگشا بر روی آن‌ها آموزش دیده بود، بعداً مقاومت کردند، مثلاً با فکر کردن به افکار دیگر، نتایج به‌طور مشابه غیرقابل استفاده بودند.

تانگ گفت: ما نگرانی‌ها در مورد استفاده از آن برای مقاصد بد را بسیار جدی می‌گیریم و برای جلوگیری از آن تلاش کرده‌ایم. ما می‌خواهیم مطمئن شویم که مردم فقط زمانی که بخواهند از این نوع فناوری‌ها استفاده می‌کنند و این به آنها کمک می‌کند.

علاوه بر اینکه شرکت‌کنندگان به داستان‌ها گوش می‌دادند یا درباره آن‌ها فکر می‌کردند، محققان از آزمایش شوندگان خواستند تا چهار ویدیوی کوتاه و بی‌صدا را در حین حضور در اسکنر تماشا کنند. رمزگشای معنایی توانست از فعالیت هوش مصنوعی خود برای توصیف دقیق رویداد‌های خاص از ویدیو‌ها استفاده کند.

این سیستم در حال حاضر برای استفاده در خارج از آزمایشگاه عملی نیست، زیرا به زمان نیاز به دستگاه fMRI وابسته است. اما محققان فکر می‌کنند که این کار می‌تواند به سایر سیستم‌های تصویربرداری مغز قابل حمل‌تر، مانند طیف‌سنجی عملکردی مادون قرمز نزدیک (fNIRS) منتقل شود.

هاث گفت: fNIRS جایی که جریان خون کم و بیش در مغز در مقاطع مختلف زمانی وجود دارد را اندازه گیری می‌کند، که به نظر می‌رسد دقیقاً همان سیگنالی است که fMRI اندازه گیری می‌کند. بنابراین، نوع دقیق رویکرد ما باید به fNIRS ترجمه شود، اگرچه، او خاطرنشان کرد، وضوح با fNIRS کمتر خواهد بود.

منبع: Nature Neuroscience

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برتری رعد پدافند زنجان و نفت و گاز امیدیه در هفته چهارم لیگ برتر واترپلو
عملیات احداث جاده یموق – کهنه‌جلگه در مانه آغاز شد
افتتاح هشت طرح در بیمارستان الزهرا(س) اصفهان
سه ضلع محاسبات مالیاتی تکمیل شد
موفقیت تیم تیراندازی پتروشیمی گچساران در المپیاد خلیج فارس
رقابت ۲۶۰ نوجوان گستانی در مسابقات کشتی آزاد و فرنگی استان
لیگ برتر کشتی آزاد؛ برتری حسن یزدانی مانع قهرمانی بانک شهر نشد
اجراي طرح ارتقاء امنيت اجتماعي و افزايش گشت هاي شبانه در "بافت"
تخریب ابر ویلای غیرمجاز
بزرگترین جشن تکلیف دانش آموزان دختر در اسفراین برگزار شد
تجلیل از ۴۰ سال سابقه درخشان نیکوکاری در اصفهان
درخشش آی‌دی‌جودوکاران بافقی در نخستین دوره مسابقات قهرمانی کشور
شکست دو نماینده هرمزگان در لیگ برتر فوتسال کشور
نایب قهرمانی کردستان در رقابت های کونگ فو کشور
ارتفاعات تهران برفی می‌شود
گردهمایی نوآوری و مالیات
خلق آثار هنری از ضایعات آهن توسط مکانیک خلاق
چشم انتظاری خانواده‌های اسرا و نقض بی پایان آتش بس
برگزاری مرحله نهایی کتابخوانی کتاب دختران آفتاب
دریافت شهریه غیرقانونی علت پلمب مدرسه غیردولتی زرند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
میزان بارش باران در ایستگاه های هواشناسی استان فارس
میزان بارش برف در فریدونشهر
بارش نخستین برف و باران پاییزی در سپیدان
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج
آخرین وضع بارش برف در محور‌های مواصلاتی اصفهان
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری
آبگرفتگی معابر شهری در آبادان
ثبت صد میلیمتر بارش در همدان
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴
میزان بارش‌های اخیر در کهگیلویه وبویراحمد تا ساعت ۶:۳۰ امروز
میزان بارش‌های اخیر تا ساعت ۱۲ و ۳۰ دقیقه امروز
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم
نورآباد با ۸۹ میلی متر، رکورد دار بارندگی در فارس
هدر رفتن آب در تصفیه آب خانگی
لحظات قبل از فوت خسرو علی‌کردی
مخالفت شهرداری تهران با اجرای طرح ترافیک تا پایان سال  (۹ نظر)
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۲ نظر)
شرط آمریکا برای استفاده ترکیه از جنگنده اف-۳۵  (۲ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
آمریکا نمی‌خواهد ایران قدرت تولید کند  (۱ نظر)
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
بلیت سینما‌ برای بانوان نیم‌بها شد  (۱ نظر)
لالی، اندیمشک و مسجدسلیمان، پربارش‌ترین نقاط خوزستان  (۱ نظر)
۱۳ مصدوم در پی انحراف اتوبوس در جاده دنا  (۱ نظر)
پیشنهاد میزان افزایش حقوق‌ها با دولت، اما تصویب با مجلس است  (۱ نظر)
اجراي مرحله بيست و سوم طرح آرامش در شهر  (۱ نظر)
پویش سراسری درختکاری در گلستان شهدا؛۲۰آذر  (۱ نظر)