• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۸۳۶۷۹۳
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۹

صخرۀ عجیبی که ۱۲ هزار سال است با جاذبه زمین مبارزه می‌کند!

هر کس که برای نخستین بار به سنگ متعادل کوماکیوی نگاه می‌کند هر لحظه انتظار افتادن سنگ بالایی را دارد در حالی که این سنگ به سختی به صخره بستر چسبیده است.

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، سنگ متعادل کوماکیوی (Kummakivi) یک نمای طبیعی در چشم‌انداز جنگلی روکولاتی است؛ شهری در منطقه‌ کارلیای جنوبی در بخش جنوب شرقی فنلاند. این نما متشکل از دو تخته‌سنگ است که یکی از آن‌ها به شکل عجیب و ظاهرا نامتعادلی روی دیگری قرار گرفته است.
صخرۀ عجیب فنلاندی و ۱۲ هزار سال مبارزه با جاذبه!

اگرچه تخته‌سنگ بالایی طوری به نظر می‌رسد که ممکن است هر لحظه غلت بخورد و بیفتد، اما نه تنها این اتفاق نیفتاده است بلکه حتی اگر به آن فشار انسانی هم وارد کنید، یک ذره هم از جایش تکان نمی‌خورد.

نام این سنگ متعادل فنلاندی «کوماکیوی» به معنای «سنگ عجیب» است. دو تخته‌سنگ، این سازه زمین‌شناسی را شکل می‌دهند. تخته‌سنگ زیرین شبیه یک تپه‌ی منحنی است که روی زمین قرار دارد و یک سطح نرم و برجسته دارد.

روی این تخته‌سنگ، تخته‌سنگ دیگری با ۷ متر طول قرار دارد. نقطه‌ تماس میان این دو سنگ نسبتاً کوچک است و سنگ بالایی طوری به نظر می‌رسد که انگار در حال اجرای یک حرکت تعادلی غیرممکن است.
صخرۀ عجیب فنلاندی و ۱۲ هزار سال مبارزه با جاذبه!

هر کس که برای نخستین بار به سنگ متعادل کوماکیوی نگاه می‌کند هر لحظه انتظار افتادن سنگ بالایی را دارد در حالی که این سنگ به سختی به صخره‌ی بستر چسبیده است.

ساکنان باستانی این منطقه که بدون تردید از دیدن این شگفتی طبیعی مبهوت شده بودند، در جستجوی یافتن توضیحی برای چگونگی متعادل ماندن این تخته‌سنگ بودند. احتمالاً این افراد تلاش کردند سنگ متعادل کوماکیوی را با دستان خودشان جابجا کنند. با این حال، پس از اینکه تلاش‌شان با شکست مواجه شد، حدس زدند یک نیروی فراطبیعی سنگ را به این مکان آورده است.
صخرۀ عجیب فنلاندی و ۱۲ هزار سال مبارزه با جاذبه!

توضیحات فراطبیعی و علمی
اساطیر فنلاند مملو از موجودات فراطبیعی از قبیل غول‌ها و جن‌ها است. این باور وجود دارد که قدرت‌های فیزیکی چنین موجوداتی فراتر از تمام موجودات فانی است. افزون بر این، برخی از این موجودات با چشم‌انداز‌های سنگی ارتباط داشته‌اند. برای مثال، هیسی (hiisi) نوعی غول در اساطیر فنلاندی است که گفته می‌شود سکونتگاهش در چشم‌انداز‌های سنگی است.

در افسانه‌های فنلاندی گفته شده که چنین موجوداتی عادت دارند تخته‌سنگ‌ها را به این طرف و آن طرف پرتاب کنند، تل سنگ درست کنند و حفره‌های عجیبی در بیرون‌زدگی‌های سنگی ایجاد کنند. بنابراین، توضیحات برآمده از باور‌ها و اسطوره‌های مردمی بر این اساس است که این تخته‌سنگ‌ها را غول‌ها یا جن‌ها به این ناحیه آورده، غلت داده یا پرتاب کرده‌اند.

اما زمین‌شناسان توضیح دیگری برای تخته‌سنگ متعادل کوماکیوی ارائه کرده‌اند. آن‌ها حدس می‌زنند این سنگ عظیم توسط یخچال‌های طبیعی در آخرین دوره یخبندان به آنجا آورده شده است. حدود ۱۲۰۰۰ سال پیش زمانی که یخچال‌های طبیعی از این ناحیه به سمت شمال عقب رفتند، این تخته‌سنگ را از خود به جا گذاشتند.

استفاده‌های علمی از تخته‌سنگ‌های عجیب

سنگ‌های متعادل جدای اینکه سوژه‌ی داستان‌های جالبی برای مردم شده‌اند، در پیاده کردن اهداف علمی هم از آن‌ها استفاده شده است. برای مثال، در آمریکا، محققان از سنگ‌های متعادل به عنوان نوعی لرزه‌نمای طبیعی استفاده می‌کنند. شاید چنین سنگ‌هایی نتوانند زمان وقوع زمین‌لرزه‌های گذشته را بگویند، اما نشان می‌دهند اگر در این منطقه زلزله هم آمده باشد، آنقدر قوی نبوده که بتواند این سنگ‌ها را از جای خود تکان دهد.
صخرۀ عجیب فنلاندی و ۱۲ هزار سال مبارزه با جاذبه!

اطلاعات درباره‌ میزان نیروی موردنیاز برای جابجایی این سنگ‌ها می‌تواند جزئیاتی را درباره بزرگی زمین‌لرزه‌های گذشته و تکرار و فواصل زمین‌لرزه‌های بزرگ منطقه در اختیار ما قرار دهد. این اطلاعات برای تحلیل‌های خطر زمین‌لرزه حیاتی هستند. به عبارت دیگر، سنگ‌های متعادل ممکن است نجات‌بخش زندگی باشند!

سنگ متعادل کوماکیوی به معنای واقعی کلمه یک شگفتی طبیعی است. درست است که در گذشته مردم شکل‌گیری این سنگ را به غول‌های افسانه‌ای نسبت می‌دادند، اما امروزه توضیح علمی آن تایید و اهمیت آن به عنوان یک شگفتی طبیعی تصدیق شده است. این سنگ از سال ۱۹۶۲ در وضعیت محفاظت‌شده قرار گرفته است. شاید در آینده علاوه بر مطالعات مربوط به زمین‌لرزه، کابرد‌های مشابه دیگری هم از این سنگ‌ها کشف شود.

مترجم: زهرا ذوالقدر

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
شناخت درست دشمن و تقویت قدرت رسانه‌ای لازمه مقابله با سلطه‌طلبی استکبار است
اجرای طرح بنزین سه نرخی در خوزستان
ضرورت بازآرایی رسانه‌ای در برابر جنگ ترکیبی دشمن
اجرای رسمی بنزین ۳ نرخی از بامداد امروز
پرواز ناموفق تهران به بغداد
آغاز اجرایی شدن طرح سه نرخی شدن بنزین در جایگاه‌های سوخت مهاباد
فعالیت ۱۴۷ واحد گلخانه‌ای در استان زنجان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۲ آذر ۱۴۰۴
باران آمد، قزل اوزن جان گرفت
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
مجازی شدن مدارس و دانشگاه‌های خوزستان در ۲۲ آذر
رقابت بانوان تنیسور در جام حذفی تنیس
اطلاعیه افت فشار یا قطعی آب در برخی مناطق تبریز
۶۰ هزار نفر در صف ثبت قرارداد‌های ملکی
خبر‌هایی از برگزاری جشن های میلاد حضرت فاطمه(س)و هفته مادر در استان سمنان
ارزیابی ۵۳ اثر هنری البرز در داوری مهر اصالت ملی
ورزشی‌های بیست ویکم آذر ماه در استان سمنان
مرگ پنج نوجوان هرمزگانی در تصادف موتورسیکلت‌ها
غیر حضوری شدن برخی مدارس سمنان
اجرای طرح مهر ماندگار در سراب
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج
لحظات قبل از فوت خسرو علی‌کردی
هوای مشهد امروز جمعه ۲۱ آذر ۱۴۰۴ سالم شد
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم
نورآباد با ۸۹ میلی متر، رکورد دار بارندگی در فارس
هشدار زرد هواشناسی خوزستان مبنی بر کاهش دما و یخ زدگی زمین
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم
آغاز بارش ها از روز جمعه در آذربایجان غربی؛ دما کاهش می یابد
لیگ برتر کشتی آزاد؛ صعود بانک شهر به مرحله نهایی
توقیف نفتکش ونزوئلایی ضد قوانین دریانوردی آزاد است
دستور عارف برای رسیدگی فوری به مصدومان سانحه اتوبوس در استان فارس
بانوان ایرانی در دفاع مقدس ۱۲ روزه، پشتیبان رزمندگان شدند
مخالفت شهرداری تهران با اجرای طرح ترافیک تا پایان سال  (۹ نظر)
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۵ نظر)
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴  (۳ نظر)
شرط آمریکا برای استفاده ترکیه از جنگنده اف-۳۵  (۲ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج  (۱ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
آمریکا نمی‌خواهد ایران قدرت تولید کند  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
لالی، اندیمشک و مسجدسلیمان، پربارش‌ترین نقاط خوزستان  (۱ نظر)
۱۳ مصدوم در پی انحراف اتوبوس در جاده دنا  (۱ نظر)
پیشنهاد میزان افزایش حقوق‌ها با دولت، اما تصویب با مجلس است  (۱ نظر)