به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، برنامه گفت و گوی ویژه خبری دوشنبه شب میزبان
امیردریادار شهرام ایرانی فرمانده ارتش جمهوری اسلامی ایران و امیر دریادار دوم قلیزاده رئیس گروه شناورهای سطحی وزارت دفاعی بود که درباره الحاق ناوشکن ایرانی دیلمان در دریای خزر به نیروی دریایی ارتش صحبت کردند. این گفت و گو را می خوانید:
سوال: امیردریادار شهرام ایرانی همان طور که مستحضر هستید بحث قدرت دفاعی چند مولفه دارد.
یکی از آنها آموزش ، یکی دانش و دیگری توانمندسازی فنی و صنعتی است . در حوزه دریایی به طور خاص بحث طراحی مورد توجه است و همین طور آخرین سطح فناوری در سطح دریا که میشود از آن استفاده کرد. خوب ما در دریا معمولا با دو تا پدیده روبه رو هستیم.
اول این که حضور نیروی دریایی قطعا اولویت اولش پوشش حوزه اقتصادی است.
حوزه اقتصادی هم دو بحث دارد: یکی بحث امنیتی و دیگری بحث ایمنی .
مستحضر هستید که شرایط اقتصادی دریای خزر به عنوان قلب اقتصادی منطقه شمالی آسیای مرکزی از ویژگی خاصی برخوردار است.
به خاطر این که ارتباط دو کریدور شمال – جنوب و شرق – غرب را برقرار می کند و مردم منطقه از این محیط استفاده می کنند.
لزوما برای حفظ امنیت و حفظ ایمنی این شناورها، که عامل نقش مهمی را در تجارت ایفا میکنند، نیاز هست که توانمندی متناسب موجود باشد.
این مفهومش این است که شما در شرایط دریایی غیر متعارف هم بتوانید کمک رسانی داشته باشید.
به ویژه برای شناورهایی که در اضطرار قرار میگیرند.
خوب ما در کنار این ماموریت اصلی مان، چندین ماموریت دیگری را هم داریم؛ که همه آنها به نوعی پوشش داده میشود.
سوال:
راجع به این ماموریتها به عنوان راهبردها، بیشتر صحبت میکنیم.
امیردریادار شهرام ایرانی: در مورد سرعت عمل، الحمدالله امروز سرعت عمل ما در دریا به آن حد به اصطلاح استاندارش رسیده است و ناوشکن میتواند در حداقل زمان ممکن در نقطهای که لازم باشد حضور پیدا کند.
در حوزه امنیتی اشاره فرمودید، ناوشکن به لطف خداوند طراحی اش به گونهای است که رادارگریز است.یعنی به راحتی امکان کشف و شناسایی اش وجود ندارد.
در کنار آن تجهیزاتی که در بُعد کشف و شناسایی، درگیری با تهدیدهایی که وجود دارد و در کنار آن در همه سطوح و محیطی که قرار میگیرد ،توانمندی هایی برایش پیش بینی شده است. مفهومش این است، چون شناور در سطح دریا است، تهدیدهای سطحی دارد.
تهدیدهای پروازی یا هوایی دارد.
تهدیدات زیر سطحی دارد.
متناسب با آن، تجهیزات برایش پیش بینی شده است.
خوب مهمتر از این در بحث تامین امنیت و ایمنی شناور، چون توانمندی عملیات پروازی دارد میتواند سرعت عملش را افزایش دهد.
هم در کمک رسانی هم برای برقراری امنیت. یعنی ابزار پروازی هم در اختیارش هست و این خودش خیلی توانمندی شناور را در همه حوزهها ارتقا بخشیده است.
سوال: در مورد شناسایی اهدافی که اشاره کردید، ما در خبرها داشتیم که دیلمان میتواند صد هدف را به طور همزمان، چه در آسمان و چه در دریا مورد شناسایی قرار بدهد؟
امیردریادار شهرام ایرانی: واقعا جای تشکر دارد از صنایع دفاعی کشور و شرکتهای دانش بنیان و جوانان که امروز این توانمندی را ایجاد کرده اند. همینطور رادارش، یک رادار ویژه و آخرین فناوری و لبه فناوری است.چهار وجهی است.در واقع مثل رادارهای قدیم نیست که موتور داشته باشد و بچرخد به صورت ثابت هست.
یا از حداکثر توان انرژی استفاده میشود و به طور مشخص صد هدف را در لحظه مورد شناسایی قرار میدهد.
سوال: یکی از ویژگیهای دیلمان نوع بدنه و پوششی است که در ساخت آن مورد استفاده قرار گرفته است.راجع به آن هم به ما توضیح بیشتری میدهید؟
امیردریادار شهرام ایرانی: هم نوع بدنه و هم پوششی که برای آن هست، توانمندی جدیدی است که عزیزان جوان و دانشمندان ما به آن دست پیدا کردند و میشود گفت تهدیداتی که برای آن اتفاق میافتد به حداقل ممکن میرسد و رسیده است و از نظر ایمنی اگر خدای ناکرده دچار حریق بشود یا مشکلی برای آن پیش بیاید خسارت آن به حداقل می رسد.
سوال: امیر ایرانی اگر بخواهیم مراحل طراحی، ساخت، الحاق دیلمان را در نظر بگیریم نسبت به موارد پیشین و افق پیش رو، ما در کجای راه هستیم.
روی چه موضوعاتی ماموریت دارید و برنامه ریزی میکنید؟
امیردریادار شهرام ایرانی: امروز خدا را شکر توانمندی کشور در همه ابعاد، همه ابعاد عرض میکنم، همان مولفههایی که ابتدا عرض کردم.
آموزش، دانش، فناوری، توانمندی فنی و به ویژه صنعتی و استفاده از همه پتانسیلهای کشور به حدی است که راحت ناوشکن ساخته میشود و الحمدالله به روز است.یعنی آن چه که عزیزان ما به آن میرسند.سریع پیاده سازی میشود و به روز رسانی اتفاق میافتد.
سوال: یعنی ناوشکنهای جمهوری اسلامی ایران، بومی و حاصل دانش و تجربه متخصصان ایرانی هستند؟
امیردریادار شهرام ایرانی: صد در صد. خوب ما یک ماموریت سنگینی داشتیم که به افتخار همه مردممان و به اذن فرمانده معظم کل قوا اجرا کردیم و قطعا همه شهدا ما را در قالب ناوگروه هشتاد و شش یاری کردند. همه این تجربیات مستقیما به بحث دانش و فنی و تخصصی و صنعتی منتقل میشود.الان هدف ما ان شاءالله رفتن به سمت وزن بالاتر ناوشکن ها با توانمندی بیشتر است. مفهومش این است که ابعادش بزرگتر میشود و وقتی ابعادش بزرگتر میشود، قطعا تجهیزات بیشتری را میشود روی آن مستقر کرد و باز میزان ماندگاری و پایداری اش چندین برابر میشود. چون وزن موثر است.
سوال: فکر میکنید کی از این دستاورد رونمایی خواهید کرد؟
امیردریادار شهرام ایرانی: الحمدالله، چون صنایع دفاعی کشور ما از آن حد بلوغش بالاتر رفته است و الحمدالله به جز ما مشتریهای دیگری دارد.
نوع ارائه ظرفیت صنعتی کشور و دانش بومی به ویژه در ناوگروه هشتاد و شش به گونهای رقم خورده است که مشتری کلاس جماران زیاد شده است.
اما قطعا اولویت با ماست و به نظرم میآید که خیلی زمان نبرد.
فکر میکنم که یکی – دو سال آینده ما شاهد یگانهای سنگین تری باشیم و ان شاءالله در ابعاد بزرگتر.
سوال: برویم سراغ سلاحهای ناوشکن. راجع به پهباد شاهین به ما بگویید، ویژگی هاش و آن چه که یک افتخار به افتخارات دفاعی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران اضافه میکند.
امیردریادار شهرام ایرانی: نکته مهمی که برای ما در دریای خزر وجود دارد این است که مراکز آموزشی ما در حاشیه دریای خزر مستقر هستند؛ لذا لزوما تجهیزاتی که روی دیلمان است در حوزه آموزش هم استفاده میشود و مفهومش این است که همرزمان جوان ما و همرزمانی که در مناطق شمالی هستند در مناطق جنوبی مستقر خواهند شد و عین تجهیزاتی که در جنوب استفاده خواهد شد در ناوگان شمال هم هست، لذا ما یک بحث آموزشی و ارتقای مهارتی و تخصصی را هم دنبال میکنیم. پهباد شاهین از ویژگی خاصی برخوردار است.
ماموریت اصلی اش بیشتر شناسایی و کمک در حوزه امنیت و به ویژه ایمنی است که احیانا اگر آن یگان پروازی اصلی در حال ماموریت باشد یعنی از دریا به ساحل رفته باشد و اگر خدای ناکرده مطلبی یا موردی در دریا اتفاق بیافتد این پهباد جایگزین میشود و به ماموریت اصلی کمک میکند.
سوال: امیر از زمان الحاق دیلمان بازتابهای مختلفی را در رسانههای مختلف جهان شاهد بودیم بازخوردها و بازتابها را چطور دیدید؟
امیردریادار شهرام ایرانی: خوب قطعا دو گروه هستند. یک گروه آنهایی هستند که به بحث ایمنی و امنیتی دریا بیشتر توجه میکنند و نقش نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران را در طول همه دوره ها رصد کرده اند و اطمینان دارند که در هرجایی که یک کشتی در حالت اضطرار قرار بگیرد کسی هست که به سرعت در صحنه حضور پیدا میکند و کمکشان میکند و خیلی هم برایش فرقی نمیکند که این کشتی حتما ایرانی باشد یا غیر ایرانی. قطعا سعی میکند وظیفه بین المللی اش را انجام بدهد که این هم براساس تدابیر ستادی ابلاغ شده است.
سوال: راجع به کلاسهای سنگینتر ناوشکنها و تفتان، آیا آنها هم شبیه دیلمان است؟ مطمئنا ارتش جمهوری اسلامی ایران برنامه ریزیهای مختلفی برای به روز کردن و اضافه کردن ویژگیهای برتر تفتان دارد و این که کی از تفتان رونمایی خواهد شد؟
امیردریادار شهرام ایرانی: تفتان شکل ظاهری اش از کلاس جماران است اما از نظر توانمندی قطعا توانمندی به روزتر روی آن نصب خواهد شد و خوب شرایط ما در ناوگان جنوب با ناوگان شمال قدری از نظر شرایط جوی و اقیانوسی متفاوتتر است.
مفهومش این است که باید در حوزه اقیانوسی حضور موثری داشته باشد مثل ناوشکن دنا. خوب این ویژگیها قطعا در تفتان اجرا خواهد شد و این که کی ان شاءالله الحاق پیدا میکند؛ به زودی ان شاءالله.
سوال:
امیر ایرانی رهبر معظم انقلاب در خصوص ناوشکنها مثلا الحاق جماران یا مباحث مختلفی که همیشه در حوزه دفاعی و امنیتی در نیروها و در دفاع و در واقع نیروهای مسلح ما مطرح میکنند و تاکید دارند چه نکاتی هست؟
میخواهم مهمترینهای آن را شما به ما بگویید ؟
امیردریادار شهرام ایرانی: خوب معظم له، واژه زیبایی را همیشه یادآوری میفرمایند و آن هم اقتدار است و حفظ اقتدار و ارائه اقتدار. بر مبنای ما میتوانیم.
این مفهومش این است که، ما وقتی در حوزه دریا قرار میگیریم حوزه اش، حوزه فراسرزمینی است و محیط، محیط کاملا بین المللی است.
حتما باید رفتار، رفتار حرفهای باشد.
حتما باید منطبق بر قوانین بین المللی باشد و حتما آن چه که دغدغه امروز همه و در واقع بشریت است و اولویت اول، محیط زیست است، حتما باید رعایت شود و در دریا هم به عنوان مثال عرض میکنم، یک تهدیدمان دزدهای دریایی است.
ما دقیقا برخلاف همه کشورها مبارزه و مقابله مان، مقابله با این پدیده به گونهای است که به این آدمها آسیب نمیرسانیم و تاکید ویژه ایشان به حفظ عزت و اقتدار مردم عزیزمان است .
این مفهومش این است که برقراری امنیت کشتیرانی به گونهای رقم خورده است که الحمدالله همه شناورها بدون دغدغه پدیده دزدی دریایی عبور و مرور میکنند و دریانوردان آرامش دارند. مهمتر از آنها خانوادههایشان هستند که آرامش دارند.
سوال: از الحاق جماران یک نکته و یک خاطره دارید ؟
امیردریادار شهرام ایرانی: معظم له فرمودند که ان شاءالله شما جوانها، نیروی دریایی بسازید که در شأن مردم ایران باشد.این را در سال هشتاد و هشت فرمودند.
سوال:و بعد از آن این اتفاق افتاد؟
امیردریادار شهرام ایرانی: بله قطعا در سال هزار و چهارصد و دو.
سوال: امیر دریادار دوم قلیزاده رئیس گروه شناورهای سطحی وزارت دفاع، به ما توضیح دهید در طراحی دیلمان و اینکه ناوشکن در طوفانهای خشن هم آرام بگیرد چقدر مورد توجه قرار گرفته است ؟
امیر دریادار دوم قلیزاده: فرماندهی معظم کل قوا، از وقتی ابلاغ فرمودند ناوشکن ساخته شود و فرمودند بروید ناوشکنی بسازید با قابلیت حمل بالگرد و موشک.وزارت دفاع پشتیبانی نیروی مسلح و سازمان صنایع دریایی با همکاری نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، مباحث مربوط به طراحی ناوشکنهای کلاس موج را شروع کردند؛ که طبق تدابیر حضرت آقا هم بالگرد بر باشد و هم قابلیت حمل موشک داشته باشد.
ما با همکاری نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی و سازمان صنایع دریایی اولین شناور کلاس جماران را طراحی کردیم که کلاس جماران اولین شناور کلاس موج است و قابلیت بالگردبری و قابلیت انواع موشکها را دارد.
خوب با توجه به نیازهای عملیاتی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و ابلاغ امیر فرماندهی محترم ما آمدیم فروندهای بعدی، را از نظر سامانههای جامع مخابراتی، از نظر سامانههای موشکی، از نظر سامانههای ارتباطی و از نظر سامانههای راداری بهینه سازی کردیم.
چه از لحاظ بُرد عملیاتی ،چه از لحاظ دقت، چه از لحاظ سرعت، چه از لحاظ تخریب سلاحها و موشکها .
این بهینه سازی و به روزرسانی ها انجام شد و تجربیاتی در دفاتر طراحی سازمان صنایع دریایی و شی پی آرها و کشتی سازیهای صنایع دریایی به وجود آمد .
فروند اول حدود دوازده سال طول کشید تا ساخته شود بعد فروندهای بعدی به ترتیب مدت کوتاهتر شد و الان ناوگان جمهوری اسلامی دیلمان ظرف مدت چهار سال ساخته شد. خوب ما از دوازده سال رسیدیم به چهار سال. از شناورهای کلاس جماران رسیدیم به شناور دیلمان که تجهیزاتش به روزتر است.
سامانههای جامع مخابراتی بر روی شناور نصب است، سامانهها قابلیت ارسال و دریافت دیتا و صوت و تصویر به صورت کد شده است و قابلیت کشف به وسیله دشمن ندارد.
در بحث سیستمهای سلاح، سیستمهای سلاح پدافندی است. اعم از موشکهای قادر، ربیع یا توپهای اژدری که برای اهداف سطحی و زیر سطحی استفاده شده است . از لحاظ دقت و از لحاظ بُرد و هم از لحاظ شناسایی دشمن به روزآمدی شده است.
سوال: آقای یونس شادلو خبرنگار میز دفاعی، به ما بگویید از نظر نیروی دریایی، ساختار ساخت شناورها آن هم از نوع بومی الان جمهوری اسلامی ایران در منطقه و در دنیا در چه وضعیتی است؟
یونس شادلو، خبرنگار میز دفاعی: ما در کشورهای منطقه و غرب آسیا و کشورهای حوزه خلیج فارس تنها کشوری هستیم که تجهیزات ساخت شناور را داریم. جدای از آن که زیرساخت، ساخت شناورهای بومی را هم داریم.
تجهیز آن هم مهم است به جهت این که الان ناوشکنهای کلاس موج هم به تسلیحات ساخت صنایع دفاعی ایران و ارتش جمهوری اسلامی ایران مجهز هستند که کاملا بومی است مثل موشکهای کروزی که دارند.
ما بخواهیم از کشورهای حاشیه خلیج فارس مثال بزنیم اکثرشان خریدار محصولات غربی هستند و ایران جزو ۱۰ کشوری است که در جهان و غرب و شرق سازنده شناورهای رزمی است.
از طرفی تجهیزات ما آزمون خودشان هم هستند. یعنی ناوشکن ساخت جمهوری اسلامی ایران دنا که از ناوشکنهای کلاس موج است شصت و پنج هزار کیلومتر دریانوردی کردند و فرماندهی ناوگروه هشتاد و شش را برعهده داشت و از طوفان سخت اقیانوس آرام عبور کرد و بعد از بیش از هشت ماه دریانوردی و گذر از چندین تنگه مهم جهان به سلامت برگشت و توانایی فنی خود را در کنار توانایی کارکنان در مدیریت توان فنی نشان داد .
به قول فرمانده نیروی دریایی روسیه ، ایران الان به علت حضور دائم در آبهای آزاد جزو کشورهای ابرقدرت دریایی است.
ما در حوزه کشورهایی که حضور دریایی مقتدر دارند، در منطقه کشوری نداریم که توانایی ساخت شناور داشته باشد یا حداقل بتواند آن را تجهیز آن کند و بتواند موشک کروزی تولید کند. سامانه اوپتیک سلاحش را تولید کند.تجهیزات موتورش را تولید بکند.
خوب حضرت آقا گفتند ان شاءالله این بتواند راهی باشد برای ادامه راههای بزرگ. و افقی که ایشان دیدند آن موقع برای بحث همین حضور دائمی ایران در آبهای آزاد به وسیله شناورهای بومی بود.
سوال: امیر، ضمن این که اشاره کنیم به آینده پیش روی جمهوری اسلامی ایران در آبهای آزاد، آن چه را که مهم و مورد تاکید است به ما بگویید؟
امیردریادار شهرام ایرانی: آن چه که پیش روی ماست حضور مداوم در اقیانوس ها و پهنههای اقیانوسی است.
دلیل اصلی اش هم اولویت اول تامین امنیت کشتیرانی ماست و عزیزان ما که در حوزه اقتصادی به اقتصاد کشور کمک میکنند و به ویژه همین جا دارد به عنوان کوچکترین سرباز ولایت از محضر مقام عظمای ولایت به خاطر تصویب سیاستهای دریامحور و توسعه دریامحور کشور تشکر ویژه داشته باشیم ؛ که خوب قطعا نقش امنیتی آن کاملا واضح و روشن است که چه نقش مهم و موثری دارد؛ لذا برای تامین این شرایط قطعا راه پیش روی ما رفتن به سمت شناورهای سنگین با میزان پایداری و ماندگاری بیشتر در حوزه دریا است تا بتواند با بالاترین سطح ممکن در همه ابعاد حضور موثر داشته باشد.
چون ما علاوه بر این بحثهایی که خدمت حضرتعالی عرض شد، یک ماموریت ویژه داریم و آن دیپلماسی دفاعی و دریایی است که با رفت و آمدهایی که با کشورها اتفاق میافتد، مرتبط می شود.
برگزاری رزمایشها و در کنار آن اجرای مسابقات نظامی در حوزه دریا چه در ناوگان شمال و چه در ناوگان جنوب در دستور کار است و ان شاءالله در آینده هم شاهد آن خواهیم بود.
سوال: بالگردهای هجومی در چه وضعیتی هستند؟
امیردریادار شهرام ایرانی: الان در همه کلاس ها بالگردهایی در اختیار داریم که از آنها در ظرفیت صنایع دفاعی کشور استفاده میشوند، تجهیز میشوند که بتوانند در ابعاد مختلف هجومی باشند و ان شاءالله وقتی تدابیر ستادی اش ابلاغ شود رونمایی می شوند.
سوال: امیر از تنگه باب المندب چه خبر؟
امیردریادار شهرام ایرانی: الحمدالله امنیت برقرار است. امروز ناوشکن جمهوری اسلامی ایران جماران در حال مراجعت است و ناوشکن جمهوری اسلامی ایران البرز آن جا مستقر است. ناوگروه نود و چهار.
پایان