• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۴۹۳۳۷۲
تاریخ انتشار: ۰۸ تير ۱۴۰۱ - ۱۹:۴۸
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

کشف عاملی که به متاستاز سرطان پانکراس منجر می‌شود

پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود، به معرفی عاملی پرداختند که در متاستاز سرطان پانکراس نقش دارد.

کشف عاملی که به متاستاز سرطان پانکراس منجر می‌شودبه گزارش خبرگزاري صدا وسيما ؛ اگرچه سرطان پانکراس، سرطانی نادر است، اما یکی از کشنده‌ترین سرطان‌ها به شمار می‌رود که سالانه نزدیک به ۵۰ هزار نفر را از بین می‌برد و این کار را به سرعت انجام می‌دهد؛ در درجه نخست به این دلیل که به سرعت در بدن متاستاز می‌کند. از هر ۱۰ نفر مبتلا به سرطان پانکراس، فقط یک نفر بیش از پنج سال زنده می‌ماند.

این پژوهش، روش جدیدی را برای کند کردن یا توقف متاستاز سرطان پانکراس و سایر سرطان‌ها پیشنهاد می‌کند.

این پژوهش نشان می‌دهد که متاستاز به خاطر کمبود آنزیمی آغاز می‌شود که به ترمیم پروتئین‌ها پس از آسیب می‌پردازد. بدون این آنزیم برای از بین بردن آسیب اکسیداتیو، یک پروتئین خاص در سلول‌های سرطانی، تولید انرژی را افزایش می‌دهد و سرطان‌های جدیدی را در بدن ایجاد می‌کند. پژوهشگران، این موضوع را با کاهش سطح آنزیم در سلول‌های موش و انسان یا ارگانوئید‌های کشت شده تایید کردند. در هر دو مورد، این امر باعث مهاجرت سلول‌های سرطانی و گسترش متاستاتیک شد.

پژوهشگران اکنون در حال بررسی سرطان‌های دیگر هستند تا ببینند آیا این نوع جدید محرک، متداول است یا خیر. همچنین، آن‌ها به دنبال راه‌هایی برای افزایش سطح آنزیم هستند تا از گسترش متاستاتیک سلول‌های سرطان پانکراس جلوگیری کنند.

"کریستوفر چانگ" (Christopher Chang)، سرپرست این پژوهش گفت: ما در واقع سعی داریم به فعال کردن یا تقویت کردن یک آنزیم بپردازیم که نقش "پاک‌کن" را دارد و می‌تواند روند بیماری را معکوس کند و بدن را به حالت عادی خود بازگرداند. انجام دادن این کار بسیار دشوار است، زیرا بیشتر اوقات وقتی به سرطان فکر می‌کنید، مهار کردن چیزی را در نظر دارید که طی بیماری افزایش یافته است.

آنزیم پاک‌کن معمولا آسیب اکسیداتیو یک مولفه خاص از یک آمینواسید موسوم به "متیونین" (methionine) را برطرف می‌کند. پروتئین‌ها، زنجیره‌ای از آمینواسید‌ها هستند که به طور طبیعی به شکل‌هایی درمی‌آیند که برای عملکرد و فعالیت آن‌ها حیاتی به شمار می‌روند. اصلاح شیمیایی هر یک از این آمینواسید‌ها می‌تواند بر شکل و عملکرد پروتئین تأثیر بگذارد و به طور بالقوه آن را فعال یا غیرفعال کند.

"کریستین چیو" (Christine Chio)، از پژوهشگران این پروژه گفت: این نخستین نمونه از رخ دادن اکسیداسیون متیونین است که مستقیماً عملکرد پروتئین را برای ترغیب مهاجرت سلول فعال می‌کند.

تاثیر روند اکسایش-کاهش در سرطان و پیری

پروتئین تحت تاثیر اکسیداسیون متیونین، "پیروات کیناز M ۲" یا (PKM۲) نامیده می‌شود. چانگ و گروهش، سلول‌های سرطانی پانکراس را بررسی کردند و دریافتند که اکسیداسیون یکی از متیونین‌های متعدد روی آن پروتئین، باعث متاستاز سلول‌های سرطانی پانکراس می‌شود. آن‌ها با بررسی دقیق‌تر دریافتند که اکسیداسیون متیونین، به پروتئین PKM۲ امکان می‌دهد تا روی سه پروتئین دیگر شبیه به آن بچسبد و یک "تترامر" (tetramer) تشکیل دهد که فعالیت میتوکندری‌های تولیدکننده انرژی را در سلول‌های سرطانی شارژ می‌کند و باعث مهاجرت سلول‌ها و ایجاد سرطان‌های جدید می‌شود.

چانگ گفت: ما دریافتیم پروتئین "MSRA" که ما آن را پروتئین پاک‌کن می‌نامیم، به طور طبیعی سولفوکسید‌های متیونین را حذف می‌کند و آن‌ها را به متیونین برمی‌گرداند، اما با پیشرفت سرطان پانکراس، تنظیم آن کاهش می‌یابد و بنابراین، بدن اساسا پاک‌کن خود را از دست می‌دهد تا همه چیز به حالت عادی برگردد. سپس سلول‌های سرطانی، فسفوریلاسیون اکسیداتیو خود را افزایش می‌دهند. این کاری است که سرطان انجام می‌دهد تا به برنامه‌ریزی مجدد خود برای ادامه پیشروی بپردازد.

کشف این روند اکسایش-کاهش در سرطان پانکراس نشان می‌دهد که روند‌های مشابهی ممکن است در سرطان‌های دیگر نیز وجود داشته باشند.

چیو گفت: پژوهش ما، MSRA را به عنوان یک سرکوب‌کننده جدید تومور شناسایی می‌کند که مانع انتشار متاستاتیک می‌شود. یافته‌های ما با روشن کردن جنبه‌های اساسی عملکرد MSRA در سرطان پانکراس، زمینه را برای ارائه درمان‌های هدفمند مبتنی بر اکسایش-کاهش با هدف سرکوب پیشروی متاستاتیک سرطان پانکراس و سایر انواع تومور فراهم می‌کنند.

متیونین و یک آمینواسید دیگر موسوم به "سیستئین" (cysteine) از نظر داشتن گوگرد، منحصربه‌فرد هستند. گوگرد به راحتی با اکسیژن جفت می‌شود؛ در نتیجه، بدن به آنزیم‌های خاصی برای اکسیژن‌زدایی یا کاهش این دو آمینواسید نیاز دارد. مشکلات مربوط به این آنزیم‌ها ممکن است در فرآیند‌هایی مانند پیری رایج باشند.

چانگ افزود: ما به طور گسترده‌تر به دنبال انواع دیگری از بیماری‌ها هستیم که این سیگنال تک‌اتمی می‌تواند در آن‌ها نیز نقش داشته باشد.

این پژوهش، در مجله "Molecular Cell" به چاپ رسید

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مشکلات مردم را نباید نادیده گرفت
برگزاری آزمون وکالت مرکز وکلای قوه قضائیه
گسترش فعالیت سامانه بارشی از ساعات اولیه امسب در خراسان جنوبی
مدیریت قوی، تحریم‌ها را به فرصت تبدیل می‌کند
بدون تعارف با آتش نشان فداکار
بازگشایی گردنه کلوسه تا اواخر وقت امروز
هشدار زرد هواشناسی خوزستان مبنی بر کاهش دما و یخ زدگی زمین
آزمون وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه در قزوین
نمایش هنر حجاب ایرانی در ساری
بانک‌ها به تکلیف قانون برنامه هفتم درباره حمایت از استان‌های در حال توسعه عمل نمی‌کنند
آغاز مرمت آب‌انبار تاریخی حاج عبدالوهاب اردکان
برگزاری مرحله نخست رویداد ملی تولید محتوای دیجیتال بسیج
رئیس جمهور سابق عراق، کمیسر عالی امور پناهندگان سازمان ملل شد
آخرین وضعیت مصدومان واژگونی اتوبوس مسافربری یاسوج در سمیرم/ افزایش تعداد فوتی‌ها
سقوط خودروی پراید به داخل رودخانه دستک کیاشهر و نجات راننده ۷۰ ساله
هفته ۶ لیگ اروپا؛ صدرنشینی لیون، پیروزی آستون ویلا و رم
صبر و استقامت خانواده شهید، نماد ایثار مردم این سرزمین
ایمان، آرامش‌بخش و پایه استواری جامعه در برابر چالش‌هاست
تعمیرات اساسی و بهسازی ۲۰ دستگاه ترانسفورماتور قدرت به همت متخصصان داخلی
افزایش کمی و کیفی تولید گردوی استان با اجرای زنجیره نهالستان گردو در تویسرکان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
میزان بارش برف در فریدونشهر
بارش نخستین برف و باران پاییزی در سپیدان
میزان بارش باران در ایستگاه های هواشناسی استان فارس
آخرین وضع بارش برف در محور‌های مواصلاتی اصفهان
آبگرفتگی معابر شهری در آبادان
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری
ثبت صد میلیمتر بارش در همدان
میزان بارش‌های اخیر در کهگیلویه وبویراحمد تا ساعت ۶:۳۰ امروز
میزان بارش‌های اخیر تا ساعت ۱۲ و ۳۰ دقیقه امروز
هدر رفتن آب در تصفیه آب خانگی
جشن نجات ۱۰ هزار جان با سلول‌های بنیادی
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج
پوتین حمایت خود را از دولت ونزوئلا اعلام کرد
خوشحالی مردم کهگیلویه و بویراحمد از بارش باران
شارژ اعتبار دهک‌های درآمدی ۱ تا ۳ از شنبه ۲۲ آذر
مخالفت شهرداری تهران با اجرای طرح ترافیک تا پایان سال  (۹ نظر)
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۲ نظر)
شرط آمریکا برای استفاده ترکیه از جنگنده اف-۳۵  (۲ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
آمریکا نمی‌خواهد ایران قدرت تولید کند  (۱ نظر)
نامه وزیر ارتباطات درباره سیم‌کارت‌های سفید  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
بلیت سینما‌ برای بانوان نیم‌بها شد  (۱ نظر)
لالی، اندیمشک و مسجدسلیمان، پربارش‌ترین نقاط خوزستان  (۱ نظر)
۱۳ مصدوم در پی انحراف اتوبوس در جاده دنا  (۱ نظر)
پیشنهاد میزان افزایش حقوق‌ها با دولت، اما تصویب با مجلس است  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
دیدار رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست با وزیر محیط‌ زیست کنیا  (۱ نظر)
اجراي مرحله بيست و سوم طرح آرامش در شهر  (۱ نظر)
پویش سراسری درختکاری در گلستان شهدا؛۲۰آذر  (۱ نظر)